Piešťanská maturantka zverejnila hrozivý status, doma jej zaklopali policajti

  • Nezaradené
  • 27. mája 2022, 15:38

Vzhľadom na udalosti posledných dní polícia nepodcenila zverejnený status a dievča, ktoré informácie zverejnilo, muži zákona osobne navštívili.

Maturantka sa práve pripravovala v akademickom týždni na maturity. 
Po posúdení obsahu a analýze Odboru počítačovej kriminality Národnej centrály osobitných druhov kriminality PPZ sa prípadu ujali trnavskí krajskí kriminalisti. 

Operatívna hliadka zabúchala na dvere domu v malej obci blízko pri Trnave. Nielen dievčina, ale aj rodičia boli policajnou návštevou zaskočení.

Mladá dievčina sa k statusu priznala a policajtom pri previerke povedala, že bola nahnevaná a celý status bol iba vtip. Práve v pondelok má totiž na tejto strednej škole v Piešťanoch maturovať. Policajti ju upozornili, že takéto informácie a jej konanie môže byť vyhodnotené ako trestný čin. Na nevhodné správanie upozornili aj školu, v ktorej stredoškoláčka najbližší pondelok maturuje.

Polícia upozorňuje tínedžerov, že aj oni ako používatelia sociálnych sietí sú trestnoprávne zodpovední za to, čo zverejňujú a aj keď ide o virtuálny svet. 
Hoci sa v tomto prípade zistilo, že ide o hoax, podstatné je, či takáto informácia, ktorá sa šírila verejne, má potenciál vyvolať napr. šírenie paniky medzi ľuďmi. 
Ak polícia vyhodnotí zverejnenie vymysleného príbehu vydávaného za skutočný ako ohrozujúcu správu, môže podľa trestného zákona situáciu klasifikovať ako šírenie poplašnej správy, a osobe môže hroziť strata slobody až na dva roky. 
Polícia rieši každý takýto prípad protiprávneho konania bez ohľadu na to, či k nemu dochádza v reálnom alebo virtuálnom svete. 
Policia SR – Trnavský kraj

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela