BUĎ FITka opäť v májovom termíne

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany
  • 27. mája 2022, 00:02

Ďalší, už 47. ročník populárnej BUĎ FITky sa v Piešťanoch uskutoční v dňoch 27.-28. mája a bude tradične zameraný na športovo-turistické vyžitie širokej verejnosti, ako i na zhliadnutie série filmov s horskou tematikou a dobrodružstvom na turné festivalu Hory a mesto, ktorý je už tretí rok jeho sprievodným podujatím. Záštitu nad podujatím opäť prevzal primátor Piešťan Peter Jančovič.

(Autor: Ladislav Beleščák)

Organizátorom medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva je ako minulý rok, keď sa konal v náhradnom septembrovom termíne v chladnom počasí, AŠK Piešťany v spolupráci z OZ Hory a mesto Bratislava i MsKS Piešťany. Festival, ktorý zavíta v piatok 27. mája o 20.00 h pod hviezdnu oblohu Prírodného kina (v prípade nepriaznivého počasia presun do kina Fontána), prinesie so sebou i ocenené filmy z hlavného bratislavského festivalu, vrátane novej snímky Dhaulagirí je môj Everest režiséra Pavla Barabáša o legende slovenského horolezectva, zaslúžilom majstrovi športu Zoltánovi Demjánovi.

Čerešničkou na torte, ako povedal Peter Bohuš, prezident AŠK Piešťany, bude i hosť podujatia, ktorým je práve tento jeden z najúspešnejších výškových slovenských horolezcov, ktorí s Jozefom Psotkom ako prví Slováci spolu so šerpom Ang Ritom vystúpili v roku 1984 na najvyššiu horu sveta Mount Everest (8848 m). Juzek, ako prezývali Jozefa Psotku, pri zostupe zahynul, a tak už nemohol naplniť svoj odkaz, ktorý napísal do kroniky KST Tesla Piešťany dva roky predtým, keď sa aj on BUĎ FITky zúčastnil ako hosť.

V dopoludňajších hodinách budú v rámci tohto festivalu premietané filmy pre školskú mládež.

„Sobota 28. mája bude zameraná na bohatú ponuku siedmich trás pre pešiu turistiku, cykloturistiku i zážitkovú turistiku s dĺžkami od 12 do 37 kilometrov s tradičným štartom na Kolonádovom moste v čase 8.00 11.00 h a cieľom v Campingu Pullmann so sprievodným programom, diplomami a zberateľskými odznakmi za účasť, ktoré pripravili Olympijsky klub Piešťany, KST Tesla Piešťany a Slovenský cykloklub Piešťany,“ vyjadril sa Ladislav Beleščák, predseda organizačného výboru BUĎ FITky.

Trasy sú situované do kopcov Považského Inovca s možnosťou zastávok v areáloch gazdovskej reštaurácie Furman i motorestu Čertova pec s chovmi zvieratiek a detskými ihriskami i návštevou známych historických miest, akými sú jaskyňa Čertova pec, stredisko Ahoj, pietne miesto horolezca Vlada Plulíka, veľmožský dvorec Kostolec či jazero Striebornica. Najobľúbenejšou je však najkratšia nenáročná zážitková trasa kolokruhu okolo Sĺňavy, najmä pre rodiny s deťmi, ktorí ju absolvujú pešo, na bicykli, kolobežke či korčuliach so zastávkami na prejazdových kontrolách. Zážitkom je najmä návšteva EKO Parku pri Rybárskom dvore.

Podujatie finančne podporili: Mesto Piešťany, OOCR Rezort Piešťany a Regionálne združenie KST Trnava.

Bližšie informácie získate na stránke www.askpn.sk/podujatia/turistika. 

Ladislav Beleščák

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela