Tipy na aktivity, ktorými zlepšíte svoju fyzičku aj duševné zdravie

  • Inzercia
  • 26. mája 2022, 09:00

Už v antickom Grécku sa formulovala kalokagatia, čiže akýsi harmonický súlad a vyváženosť duševnej a fyzickej stránky človeka. Rozvoj duševných schopností tak mal podľa starých Grékov harmonizovať s všestranným telesným rozvojom (a naopak).

Zdroj obrázka: Autor: insta_photos / Shutterstock.com

Vyrazte na túru alebo si choďte zabehať

Analogicky môžeme povedať, že rovnako je dôležité aj spojenie fyzického a duševného zdravia. A najlepšie to dosiahnete tým, že si nájdete fyzickú, respektíve športovú aktivitu, ktorá bude pozitívne vplývať aj na vaše duševné zdravie.

Jedným z najlepších spôsobov psychohygieny a zároveň zlepšenia fyzickej kondície je beh. Na kondíciu má vplyv samozrejmý a čo psychika? Pri behu sa nám vyplavujú endorfíny a zvyšuje sa hladina endokanabinoidov. Pri behu sa tak účinne zbavíte stresu.

Prípadne môžete spomaliť a vydať sa na túru. Pobyt na čerstvom vzduchu v krásnom prostredí prírody pôsobí ako balzam na dušu. To potvrdia všetci, ktorí majú absolvované najkrajšie túry v Tatrách a nielen v nich.

Uprednostňujete adrenalín alebo skôr niečo pokojnejšie?

Mimochodom, aj čo sa cyklistiky týka, je pre duševné zdravie lepšie venovať sa horskej cyklistike ako tej cestnej. Účinok prírody a prírodného prostredia na psychiku človeka je skrátka obrovský. Ak na to máte bicykel, skúste opustiť cestné komunikácie a vyraziť do terénu.

Ak máte chuť na niečo adrenalínovejšie a kolektívnejšie, čo takto vyskúšať laser game? Popularita tejto tímovej zábavky u nás v posledných rokoch rástla, o čom svedčí aj častejšia stavba laser arén v rôznych mestách na Slovensku. Stačí, ak ju raz vyskúšate a zistíte, že rozhodne vám dá po fyzickej stránke zabrať. A čas strávený s priateľmi je pre duševnú pohodu jednoducho potrebný.

V prípade, že uprednostňujete skôr skutočný pokoj, čo takto skúsiť jogu? Existuje vôbec príkladnejšie spojenie tela a ducha? Na fyzickú stránku sa zameriavajú rôzne pozície a o duševnú stránku sa „starajú“ meditácie a dychové cvičenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava