Aké okná sú najvhodnejšie pre montované domy?

  • Inzercia
  • 26. mája 2022, 09:01

Situácia vo svete od začiatku pandémie rôznymi problémami príliš nepraje tým, ktorí by chceli stavať dom. Rast a nestabilita cien a taktiež problémy s dodávkami materiálu, to sú tie najvypuklejšie problémy. Vo všeobecnosti však má moderná doba obrovskú výhodu v jednej veci: na výber je obrovské množstvo materiálov a komponentov prakticky pri každej súčasti domu.

Zdroj obrázka: Autor: Africa Studio / Shutterstock.com

Aby bol dom skutočne nízko-energetický, dôležitý je aj výber okien

Táto variabilita výberu sa týka aj samotného materiálu stavby a v podstate aj techniky výstavby. Populárne v súčasnosti sú prefabrikované montované domy na báze dreva. Tie ponúkajú ekologické a nízko-energetické bývanie, ktoré spĺňa všetky parametre moderného bývania.

Dom však pochopiteľne netvoria len steny. Je tu množstvo ďalších súčastí, medzi ktoré patria aj okná. Tie majú taktiež veľký vplyv na to ako sa v dome býva a ako sa musí pracovať s energiami, aby bolo dosiahnuté požadované pohodlie.

A keď už sme pri moderných montovaných domoch aké okná sa hodia k nim? Výraznou vlastnosťou montovaných domov je, že sú skutočne nízko-energetické. Takže pri oknách by mali byť najdôležitejšie ich tepelno-izolačné vlastnosti.

Aj cena a životnosť okien sú pre ľudí dôležité

Avšak pre väčšinu ľudí je veľmi dôležitým parametrom aj cena. S tou má určitý súvis aj životnosť. Ľudia sú skôr ochotní investovať vyššiu sumu ak za ňu dostanú produkt s dlhšou životnosťou. Drahší produkt je v prípade, keď sa zoberie do úvahy jeho životnosť, často výhodnejší.

Ak zoberieme do úvahy všetky tieto parametre, najlepšou voľbou pre montované domy sú drevené a taktiež výhodné plastové okná. Dôvody? Drevené okná z dreva s nízkou hustotou majú excelentné tepelno-izolačné vlastnosti. V závese sú práve plastové okná, kde je však dôležitá konštrukcia ich profilu, takže môžu medzi nimi byť zásadné rozdiely.

Čo sa týka ceny, jednoznačne najlepšie sú na tom plastové okná. Aj to má určite veľký vplyv na ich obľúbenosť. Drevené okná sú drahšie (aj keď nie najdrahšie), takže tu môže výrazne zavážiť váš rozpočet. Misky váh vyrovnáva fakt, že drevené okná môžu mať v porovnaní s plastovými aj dvojnásobnú životnosť. Treba však v určitých intervaloch obnovovať ich povrchovú úpravu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela