Piešťanský odchovanec Adam Sýkora sa zaradil medzi najlepších hráčov majstrovstiev sveta vo Fínsku

  • Hokej / Piešťany / Spravodajstvo / Šport
  • 25. mája 2022, 00:01

Len 17-ročný Adam Sýkora, odchovanec piešťanského hokeja, zaznamenal v sobotu 21. mája na majstrovstvách sveta vo Fínsku dva obrovské úspechy. Bol vyhlásený za najlepšieho hráča slovenskej reprezentácie a zároveň je historicky najmladším hráčom, ktorý na majstrovstvách sveta za slovenský tím strelil gól. Slovensko v sobotňajšom súboji A-skupiny zdolalo Talianov 3:1. Adam však bol veľkým talentom už v detských časoch a Piešťanský týždeň ho za to i ocenil.

"Prvý gól na majstrovstvách sveta, ktorý si budem pamätať do konca života. Ďakujem Bože, toto bolo pre teba," odkázal Adam fanúšikom prostredníctvom sociálnej sieti. (Autor: FB Adam Sykora)

Adam prišiel do národného tímu ako 17-ročný len prednedávnom. Odohral dva zápasy na Kaufland Cupe a dostal sa do záverečnej nominácie na šampionát vo Fínsku. V Helsinkách bol v prvých dňoch jedným z čakateľov na šancu, no nakoniec ho vedenie reprezentácie dopísalo na súpisku a zaplnil voľné miesto.

Adam pútal svojím talentom pozornosť už od žiackych čias, nádejný mladý hokejista neušiel pozornosti ani športovej redakcii Piešťanského týždňa. V novembri v roku 2015 pred extraligovým zápasom piešťanských havranov so Žilinou sme ocenili najlepšieho mládežníckeho hokejistu HK Havrani za mesiac október. Cenu Piešťanského týždňa vtedy získal žiak siedmej triedy základnej školy Adam Sýkora, syn bývalého hráča a vtedajšieho trénera ŠHK 37 Romana Sýkoru.

Cenu Piešťanského týždňa v roku 2015 získal žiak siedmej triedy základnej školy, hráč HK Havrani – Adam Sýkora.

Talentovaný školák získal Cenu PT

Na pripomenutie, že Adam bol talentovaný hokejista už v žiackych časoch, čo neuniklo ani našej pozornosti, vám prinášame rozhovor s ním po získaní ocenenia Piešťanského týždňa v roku 2015.

Čo vravíš na to, že si bol ocenený ako najlepší mládežník HK Havrani v mesiaci október?

Veľmi ma toto ocenenie prekvapilo a zároveň potešilo. Som rád, že som sa stal najlepším hráčom mesiaca, ale zaväzuje ma to k ďalšej práci, pretože sa chcem neustále zlepšovať. Hokej hrávam už od svojich dvoch rokov, ale toto je zatiaľ moje najväčšie ocenenie. Ďakujem tiež svojim spoluhráčom v družstve, ktorí mi k tomuto oceneniu dopomohli, a aj môjmu trénerovi Milanovi Kubovi.

V sezóne sa ti mimoriadne darí. Hoci hráš so staršími, vládneš tímovej produktivite a zatiaľ si v 12 zápasoch nazbieral 37 kanadských bodov (19+18). V čom pramení tvoja forma?

Ťažko povedať. Za starších hrávame viacerí a všetkým sa nám celkom darí. Ja sa snažím v každom tréningu i v zápase urobiť všetko naplno tak, ako to od nás vyžaduje tréner, a často trénujem aj doma individuálne. V prvom stretnutí sezóny som strelil hneď päť gólov, čo mi pomohlo, a začal som si viac veriť.

Tvoj otec je bývalý hokejista a tréner havranov. Ako ti pomáha v hokejovom raste?

S tatinom sa o hokeji veľa rozprávame, chodí s nami aj na niektoré tréningy a je na mňa dosť prísny. Po zápasoch mi vyčíta chyby, ktoré robím, ale občas ma i pochváli. Prízvukuje mi, že ak chcem byť lepší, musím trénovať navyše, radí mi cvičenia, ktoré potom doma trénujem.

Hoci máš len 11 rokov, určite máš nejaké hokejové sny, za ktorými si ideš…

Chcem sa stále zlepšovať a v prvom rade pomôcť svojmu tímu, aby sme dopadli čo najlepšie. Hokej mám veľmi rád a chcel by som, aby to bol môj koníček na celý život. Keď budem veľký, rád by som si zahral kvalitnú súťaž.

Adam dopomohol aj k víťazstvu slovenskej reprezentácie na turnaji prvej divízie MS do 18 rokov v apríli tohto roka, ktorý sa uskutočnil v Piešťanoch.

Na ceste do veľkého hokejového sveta

Zdá sa, že sny o veľkom hokeji sa Adamovi Sýkorovi naplnia. Nielenže sa stal v jednom z duelov slovenskej reprezentácie na majstrovstvách sveta najlepším hráčom, ale zrejme ho už v najbližšej sezóne čaká kariéra v najprestížnejšej hokejovej súťaži sveta – v kanadsko-americkej NHL. Adam je momentálne na 42. pozícii preddraftového rebríčka z európskych líg, no súčasné výkony na majstrovstvách sveta ho môžu posunúť ešte vyššie.

Čo teda po sobotňajšom zápase povedal Adam o svojom rekorde, keď sa stal najmladším hráčom slovenskej reprezentácie, ktorý strelil na svetovom šampionáte gól: „Nemám na to slov, ale stále je potrebné byť na zemi a makať na sebe ďalej, pretože to nič neznamená.” A keď sa dozvedel, že o tento rekord obral tiež veľký talent slovenského hokeja Juraja Slafkovského, so smiechom dodal: „Tak takúto hviezdu… Tak to je úspech.”

Adam od streleného gólu začal ešte viac lietať po ľade, vyhrával takmer všetky osobné súboje a keby nemal ochranný košík, ani by ste nepovedali, že je to ešte len 17-ročný hokejový mladík.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila