Z Fondu na rozvoj Trnavského kraja rozdelili medzi najlepšie projekty 900-tisíc eur

  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
  • 24. mája 2022, 13:41

Najúspešnejším bol projekt záchrany hradu Korlátka pri Cerovej v okrese Senica, podporu vo výške najmenej 10-tisíc eur získalo aj päťdesiat ďalších.


Korlatka (Autor: wikipeda)

Trnavský samosprávny kraj rozdelí 900-tisíc eur z Fondu na rozvoj Trnavského kraja medzi 51 projektov, ktoré získali najlepšie hodnotenie spomedzi 111 doručených žiadostí o podporu. Samosprávny kraj podľa župana Jozefa Viskupiča prispeje na obnovu historických pamiatok, rozvoj kreatívneho priemyslu, tvorbu zelenej krajiny alebo rozvoj elektromobily. V tlačovej správe o tom informoval odbor komunikácie kraja.

„Medzi zámermi, ktoré najviac ocenila výberová komisia, je napríklad oprava strechy na Dome kultúry v Skalici od slávneho architekta Dušana Samuela Jurkoviča. Najlepšie hodnoteným projektom sa stala záchrana hradu Korlátka pri Cerovej v okrese Senica,“ povedal Jozef Viskupič s tým, že cieľom projektu je urobiť hrad bezpečnejším pre návštevníkov. Dobudované budú zábradlia, terénne schodíky a altánok. Z dotácie 22-tisíc eur zafinancujú aj informačné tabule.

Na rozšírenie siete elektronabíjacích staníc pôjde z Fondu na rozvoj Trnavského kraja 58-tisíc eur. Na pokračovanie rekonštrukcie pamiatkovo chráneného objektu synagógy v meste Šaštín – Stráže 32-tisíc eur. Obec Naháč v okrese Trnava dostane 10-tisíc eur na obnovu fary, v ktorej v minulosti pôsobil Juraja Fándly a ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Obec Horné Otrokovce (okres Hlohovec) bude môcť zasa vďaka dotácii vysadiť jabloňovú aleju, v Križovanoch nad Dudváhom (okres Trnava) zrevitalizujú verejný priestor pri románskej rotunde, v Oľdzi v okrese Dunajská Streda obnovia kolkáreň.

Fond na rozvoj Trnavského kraja bol zriadený s cieľom prispieť k zvýšeniu kvality verejnoprospešných a inovatívnych iniciatív, ktoré sa týkajú všeobecného rozvoja regiónu, zlepšenia podnikateľských zručností, udržania zamestnanosti alebo rekonštrukcie infraštruktúry. Finančne podporené boli aktivity, akcie a činnosť organizácií a obcí s celoregionálnym a nadregionálnym charakterom, ktoré potrebujú väčšie finančné krytie. Minimálna výška grantu bola stanovená na 10-tisíc eur.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina