OLKS i Zlaté stuhy v rovnakom termíne

Dvadsiate deviate Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny sa uskutoční tradične v prvý júnový víkend. V rovnakom termíne však budeme môcť obdivovať aj krásnu historických vozidiel v rámci prehliadky Concours d’Elegance, teda Piešťanských Zlatých stúh. Pôjde pritom o výnimočné spojenie dvoch veľkých podujatí, pre ktoré boli v posledných rokoch vyhradené dva separátne po sebe nasledujúce júnové víkendy.

Slávnostný sprievod je obľúbenou súčasťou Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny. (Autor: (am)/Kata Sedlak)

„Spolu s kúpeľmi, Domom umenia a organizátormi Zlatých stúh tvoríme jedno veľké podujatie. Sme veľmi radi, že dávame sily dokopy a bude to jeden krásny víkend, počas ktorého toho bude veľa. Podľa mňa sa človek bude musieť rozhodovať, na aké podujatie pôjde. A to je vlastne aj zmysel, lebo každý má rád niečo iné.

Chceme to robiť tentoraz rodinne,“ uviedol primátor Piešťan Peter Jančovič počas minulotýždňovej tlačovej konferencie s tým, že organizátori chcú, aby si v rámci víkendu každý z rodiny našiel to svoje. „V rámci Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny (OLKS) pripravujeme detský kútik, ale aj kultúrny program,“ doplnil primátor.

Zľava: Tatiana Nevolná (OOCR Rezort Piešťany), Andreas Schuster (Slovenské liečebné kúpele Piešťany), Peter Jančovič (primátor mesta), Michaela Žažová (MsKS).

Ako uviedol riaditeľ piešťanských kúpeľov Andreas Schuster, v meste ožíva cestovný ruch, keďže kúpele majú v najbližších týždňoch obsadených každý deň tisíc izieb. Do mesta sa pritom vracajú zahraniční klienti a ľudia, ktorí tu zostávajú ubytovaní aj štyri-päť týždňov. Riaditeľ kúpeľov však priblížil aj dôvod, prečo sa Zlaté stuhy konajú v rovnakom čase ako OLKS. Ten ďalší víkend totiž práve kúpele organizujú nový Art Nouveau Festival. Konať sa bude pri príležitosti Svetového dňa secesie.

Pri predstave zlúčenia dvoch veľkých a významných podujatí do jedného víkendu nám však napadlo, ako bude v meste organizovaná statická doprava, keďže sa očakáva vysoká návštevnosť aj z iných miest a obcí. Primátor nám objasnil, že okrem veľkého parkoviska na Nálepkovej ulici (pri Perle) a pri futbalovom štadióne sú vodičom k dispozícii aj bezplatné odstavné plochy pri poliklinike, zimnom štadióne a letisku. No keďže vieme, že autobusová doprava v sobotu viac nejazdí, ako jazdí, a to najmä z okrajových častí, ako je poliklinika, zaujímalo nás, ako sa návštevníci dostanú do centra. „Chceli by sme zabezpečiť kyvadlovú dopravu, ale je to v štádiu riešenia, preto nechcem predbiehať,“ doplnil pre Piešťanský týždeň primátor.

Program sa začne už v stredu

Program OLKS odštartuje súčasne s otvorením 67. music festivalu Piešťany v Dome umenia v stredu 1. júna. V stredu však s deťmi môžete navštíviť aj podujatie organizované ku Dňu detí – uskutoční sa v Prírodnom kine. Na 15. hodinu sú pripravené kúzla a na 16.30 a 17.00 h vystúpenia základných umeleckých škôl.

Vo štvrtok je v KSC Fontána naplánovaný koncert Tango Argentino a v piatok 3. júna sa už rozoznie aj Hudobný pavilón „pod mušľou“, kde sa stavebné zabezpečujúce práce minulý týždeň skončili. Ako prvá o 16.00 h vystúpi Borovienka, potom sa predvedú žiaci zo Súkromnej základnej umeleckej školy v Piešťanoch s Piešťanskou polkou. Ide o starú hudobnú nahrávku tradičnej polky z Piešťan, na ktorú si v škole pripravili vlastnú choreografiu, keďže videozáznam k dispozícii nie je. O 18. hodine vystúpi Lekárovci Band a o 20. hodine Peter Bič Projekt.

Na Winterovej ulici sa popoludní uskutoční predstavovanie posádok Zlatých stúh, moderovať bude Ján Mečiar.

Zlaté stuhy sa tentoraz uskutočnia počas rovnakého víkendu ako OLKS.

Sobota je nabitá

Gro programu je cielené na sobotu. Andrej Depeš už od deviatej ráno rozozvučí Kolonádový most, o 10.00 h tradične v pavilóne Harmony požehnajú prameňom a o 10.30 h sa začne sprievod mestom z Kúpeľného ostrova k Hudobnému pavilónu v mestskom parku. V sprievode budú i historické vozidlá Zlatých stúh. O 11. hodine v hudobnom pavilóne odštartuje slávnostný ceremoniál.

Programom bude sprevádzať Juraj Bača, ktorý uvedie o 15. hodine Gatsby Sounds Orchester, o 16.30 h Martina Babjaka, Martinu Masarykovú a Daniela Buranovského, o 17.30 h hudobnú skupinu Družina, o 19.00 h The Crownies a ako poslednú o 20.30 h speváčku Karmen Pál-Baláž.

Súčasne sa v piatok od 14. hodiny budú pred Starou lekárňou predvádzať živé sochy v dobových kostýmoch a o 13.00 h pri „skákajúcej“ fontáne Ivan Gontko zahrá na flašinete.

Na Kúpeľnom ostrove bude súčasne počas popoludnia prebiehať výstava vozidiel Zlatých stúh. O 19.30 h sa začne podvečerná slávnostná prehliadka pred hotelom Thermia Palace, ktorá vyvrcholí slávnostným ohňostrojom. Počas prehliadky zaznejú skladby, ktoré obľuboval dlhoročný organizátor Zlatých stúh, Ján Horňák. Elegantnou spomienkou na tohto výnimočného človeka bude aj záverečný ohňostroj, ktorý má korešpondovať s hudobnou nahrávkou jeho vnučky, spievajúcej jeho obľúbenú pieseň.

„Čakáme oveľa viac divákov. Myslím si, že účastníci spojenie dvoch podujatí pocítia ako benefit. Sú to ľudia, ktorí radi ukazujú svoje vozidlá verejnosti,“ povedal Pavol Kušnír z organizačného tímu a dodal, že v minulosti Piešťanské Zlaté stuhy bývali súčasťou OLKS. Najstarším vozidlom aktuálneho ročníka bude auto staré neuveriteľných 111 rokov.

Podujatia, prehliadky a výstavy si pripravili i Elektrárňa Piešťany, Dom umenia Piešťany, Arta či Balneologické múzeum Imricha Wintera. Komentované prehliadky mesta pripravuje na sobotu a nedeľu aj OOCR Rezort Piešťany.

No a práve v nedeľu o 15.00 h sa v hudobnom pavilóne uskutoční vystúpenie Tanečnej školy Nexum, ktorá ukáže štandardné a latinsko-americké tance, a o 16.00 h príde vyvrcholenie OLKS víkendu – vystúpi Sima Magušinová s kapelou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina