Maturanti majú týždeň na prihlásenie sa do novej štipendijnej schémy

  • Piešťanský týždeň / Školy / Spravodajstvo
  • 24. mája 2022, 15:53

Cieľom novej štipendijnej podpory je motivovať kvalitných a talentovaných študentov, aby zostali študovať na vysokých školách na Slovensku.


Tohtoroční maturanti majú týždeň na prihlásenie sa do novej štipendijnej schémy, v ktorej môžu získať štipendium na vysokú školu na tri roky vo výške 9 000 eur. Ako uviedol odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, prihlasovanie sa končí 31. mája. Cieľom tejto štipendijnej podpory je motivovať kvalitných a talentovaných študentov, aby zostali študovať na vysokých školách na Slovensku. V aktuálnom roku je štipendium určené pre tisíc najväčších talentov spomedzi slovenských maturantov a pre 400 nadpriemerných študentov zo sociálne znevýhodneného prostredia či zo špecifických znevýhodnených skupín.

„Pre Slovensko je kľúčové, aby sme motivovali našich študentov vybrať si slovenské univerzity a zastavili odliv mozgov do zahraničia. Sú to práve mladí ľudia a ďalšie generácie, kto sa bude podieľať na historických zmenách Slovenska,“ podotkol štátny tajomník ministerstva školstva pre vedu, výskum a vysoké školstvo Ľudovít Paulis (SaS). Každý úspešný uchádzač získa nárok na štipendium vo výške 3 000 eur za jeden akademický rok počas prvých troch rokov vysokoškolského štúdia. Štipendiá bude vyplácať študentom priamo vysoká škola po 300 eur mesačne. Tá vysoká škola, pre ktorú sa študent rozhodol, získa navyše 200 eur mesačne, ktoré budú určené na systematickú prácu so šikovnými študentmi.

Štipendium môže získať študent, ktorý ukončil strednú školu maturitnou skúškou a zároveň sa zapísal na dennú formu štúdia na vysokej škole so sídlom na Slovensku na bakalárske alebo spojené bakalárske a magisterské štúdium. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca mája cez portál www.stipendia.portalvs.sk. O výslednom poradí úspešných uchádzačov rozhodnú získané body za dosiahnuté výsledky v rôznych kategóriách. Ide napríklad o dosiahnutý percentil vo vybraných maturitných predmetoch či výsledky v ďalších činnostiach, ako napríklad súťaže, olympiády, ocenenia a iné aktivity. Do úvahy pri hodnotení budú tiež brané indikátory sociálneho znevýhodnenia. Priebežný poradovník uchádzačov o štipendium by mal byť uverejnený v júni a konečný zoznam v októbri.

Podporná schéma je v prvých rokoch jej spustenia súčasťou plánu obnovy a je naplánovaná na obdobie rokov 2022 – 2027.

sita/ foto SPŠE

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav