Kúpele v Turčianskych Tepliciach nežijú len z histórie

  • Inzercia
  • 24. mája 2022, 12:00

Kúpeľné pobyty sú účinnou pomocou pri rôznych zdravotných problémoch. Individuálne nastavené procedúry sa zamerajú presne na to, čo vás trápi. Nehovoriac o pridanej hodnote v zmysle toho, že si oddýchnete od povinností a dokonale zrelaxujete.

Zdroj obrázka: Autor: Denizo71 / Shutterstock.com

Nájdete tu riešenie mnohých problémov

Výnimkou nie sú ani kúpele v Turčianskych Tepliciach, ktoré patria medzi najstaršie na Slovensku. A keďže ich máme v našej krajine naozaj veľa, znamená to, že história kúpeľníctva v Turčianskych Tepliciach musí siahať naozaj ďaleko do minulosti.

Prvá písomná zmienka o meste a jeho prameňoch pochádza z roku 1281. Z hľadiska rozvoja kúpeľníctva je pre Turčianske Teplice dôležitý aj rok 1533, kedy sa stali majetkom mesta Kremnica, ktoré začalo kúpele budovať.

V súčasnosti sa tu liečia ochorenia pohybového aparátu a tráviaceho ústrojenstva, neurologické, gynekologické a urologické ochorenia a taktiež ich navštevujú pacienti v rámci podpornej liečby po liečbe onkologických ochorení. Ak teda kvôli zdravotným problémom navštevujete napríklad neurológa v Bratislave, zrejme by bol pre vás vhodný aj pobyt v kúpeľoch v Turčianskych Tepliciach.

Naozaj liečivá voda

Pri kúpeľných pobytoch v Turčianskych Tepliciach je hlavným liečebným prostriedkom liečivá termálna minerálna voda. Je stredne mineralizovaná, hydrogénuhličitanová, vápenato-horečná so zvýšením obsahom horčíka a fluóru, slabo kyslá a hypotonická. Obsahuje vysoký obsah minerálnych látok až 1524 mg/l. Pre porovnanie, za liečivú sa voda považuje už v prípade, že má obsah minerálnych látok viac ako 1000 mg/l.

Turčianska minerálna voda sa využíva k čiastočným i celkovým kúpeľom a pri určitých ochoreniach aj k pitným kúram. Napomáha zlepšiť cirkuláciu krvi a lymfy. Tlakom pôsobí ako bandáž, čím uľahčuje cvičenie vo vode.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina