Letná údržba domu a jeho okolia

  • Inzercia
  • 23. mája 2022, 14:29

Chystáte sa skontrolovať technický stav svojho rodinného domu a zistiť, či zima nenapáchala na vašom majetku príliš veľké škody? Pokiaľ sa práve pripravujete na letnú údržbu domu a jeho okolia, tu sú naše tipy, ako si práce v exteriéri možno uľahčiť.

Ilustr. foto © zdroj: dreamstime.com

Väčšina majiteľov rodinných domov vie, koľko práce a úkonov v sebe skrýva starostlivosť o rodinný dom a záhradu. Základom údržby strechy na rodinnom dome je výmena opotrebovaných škridiel a vyčistenie strešných žľabov od prachu, špiny, lístia a trusu. Ak potrebuje zrenovovať nielen strecha, ale aj fasáda vášho rodinného domu, nepodceňte lešenie, ktoré všetky remeselné práce na dome výrazne uľahčí. Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek druh lešenia, každý typ lešenia musí byť v prvom rade bezpečný. Lešenie voľte výlučne z pevných materiálov a tiež s dostatočne širokými plošinami, na ktorých sa vám bude dobre pohybovať.        

Remeselné práce

Starostliví majitelia rodinných domov v lete zvyknú renovovať aj oplotenie. Povrch dreveného plotu však musí byť pred náterom čistý a suchý. Najprv z povrchu odstráňte prach a mastnotu, následne ho obrúste. Na túto činnosť sa hodí brúsny papier alebo brúska, no drevo možno aj opáliť. Prípadné poškodenia je potrebné vytmeliť tmelom a až na takto pripravený podklad je možné aplikovať náter. Pri výbere štetcov majte na pamäti, čo idete natierať. Na väčšie plochy využite širší štetec, na úzke latky oplotenia sa viac hodí užší. Medzi jednotlivými vrstvami náteru je potrebné farbu či lazúru nechať dobre zaschnúť. Nielen drevený plot, ale aj podlahu na terase, schody, záhradný nábytok či iné solitéry je potrebné chrániť tiež pred hnilobou. Ideálne impregnačnými prípravky, ktoré drevu v exteriéri výrazne predĺžia celkovú životnosť.  

Záhradkárske práce

Mať v záhrade zdravé stromy, kríky, rastliny a trávnik je cieľom každého záhradkára. Ak sa pestovateľ venuje zeleni pravidelne a dopraje jej všetko, čo potrebuje, nemusí sa obávať, že nebude mať dobrú úrodu. Veľa záhradkárov však dbá nielen o úžitkové záhony a ovocné stromy, aby dopestovali kvalitnú zeleninu a mali chutné ovocie, ale rovnako starostlivo dbá aj o estetiku prostredia. Atmosféru v záhrade dokáže skvelo ozvláštniť umelé jazierko či dekoratívna moderná plastika. Sochy do záhrady sa stali trendom, ktoré každému exteriéru dodajú šmrnc. Pri žiadnych vonkajších prácach však nepodceňte vhodné oblečenie a pohodlnú obuv. Pri výbere obuvi dbajte najmä na správnu veľkosť a vhodný tvar. Dobrým tipom je značka Salewa, ktorá vyrába nielen oblečenie, ale aj pevnú a odolnú obuv. Táto značková pánska aj dámska obuv nespôsobuje na nohách žiadne odreniny a navyše, je príjemne mäkká, vzdušná a zároveň nepremokavá. Vhodná aj na dlhodobé nosenie pri akýchkoľvek prácach v exteriéri.                                         

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela