Jarná kvapka vo Vrbovom aj prvý verejný defibrilátor

Do Kúrie Mórica Beňovského vo Vrbovom mierili v utorok 10. mája darcovia krvi, členovia Slovenského Červeného kríža a zdravotníci z Národnej transfúznej stanice SR Trnava. Po troch rokoch sa tu opäť konala akcia s názvom Jarná kvapka krvi vo Vrbovom.

Jarnú kvapku podporila aj Ivona Hrevúšová, krv darovala už 18. raz. (Autor: vd)

Od rána sa dobrovoľníci z Miestnej skupiny SČK na čele s predsedníčkou Vierou Sabovou nezastavili. Tešili sa z každého bezpríspevkového darcu. Krv prišlo vo Vrbovom darovať šestnásť žien a rovnaký počet mužov. Najviac, 27, ich prišlo z Vrbového a po jednom darcovi z Chtelnice, Čachtíc, Podolia a Nitrianskej Blatnice. Prvodarcov bolo desať. Najvzácnejšiu tekutinu darovali aj Vrbovčania Peter Lukáč (58-krát) a Miroslav Belanský (48-krát) a Roman Vlado z Čachtíc (41-krát).

Členovia Ms SČK vo Vrbovom na čele s predsedníčkou Vierou Sabovou (tretia zľava) usporiadali jarnú kvapku a potom pokrstili mobilný defibrilátor.

Jarnú kvapku podporila i mladá Vrbovčanka Ivona Hrevúšová: „Krv som darovala osemnásty raz. Pracujem v Rakúsku a dnes som si vzala voľno, aby som mohla darovať krv. Robím to pravidelne trikrát do roka doma i v zahraničí, z presvedčenia, pretože nikdy neviem, kedy ju budem potrebovať ja sama. Na darcovstvo sa pripravujem deň predtým tak, že sa snažím konzumovať špenát, veľa zeleniny a ovocia, obmedzujem mliečne produkty. Takže žiaden jogurt, mlieko do kávy. A kvôli cukru – suchý grahamový rožok s medom. Keď sa blíži čas darovania, vnímam to ako niečo prospešné aj pre vlastnú imunitu. Nech časť krvi odíde, aby sa začala vytvárať nová. Mám krvnú skupinu B pozitív a som aj v registrácii na darcovstvo kostnej drene.“

V tento deň ešte čakala Vrbovčanov milá povinnosť. Pokrstili verejný automatický externý defibrilátor, ktorý je nainštalovaný v centre mesta. „Ďakujem veľmi pekne vedeniu mesta na čele s primátorkou, všetkým členom Ms SČK Vrbové, firme OK PC a Matúšovi Opatovskému za skvelú spoluprácu pri kúpe a realizácii montáže automatického externého defibrilátora,“ uviedol Miroslav Halama z Ms SČK Vrbové.

Od piatka 13. mája je defibrilátor vďaka Matúšovi Opatovskému zaregistrovaný aj do Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby www.155.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín