Podoby džezu

  • Nezaradené
  • 22. mája 2022, 11:10

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, príroda i spoločnosť je postavená na rôznorodosti, rôznosti, pestrosti. Na pohľad i v podstate znateľná rozdielnosť sa v konečnom dôsledku spája v jeden celok, viac alebo menej prospešný obom rozdielnym veličinám. Civilizovaná spoločnosť je postavená na spolužití rozdielnych názorov. Práve rozdielnosť názorov je znakom spoločenského rozvoja a vývoja spoločnosti vo všetkých jej aspektoch. Je to oživenie a záruka vývoja spoločnosti v každom segmente jej činnosti. V opačnom prípade by skončila v stagnácii a útlme, ktorý by znamenal veľkú ujmu na kvalite života.


Jano Babič (Autor: red)

Samozrejme, rozdielnosť názorov predpokladá obhajobu a prezentovanie názorov na základe argumentov. Jedine pevný argument môže podporiť tvrdenie a názor. Jedine správny argument je zárukou správnosti názoru a jeho platnosti. Na to je potrebná istá miera vedomostí, znalosti komunikácie, rešpektovania pravidiel a zreteľná dávka etiky.

Ak sa prejavuje v debate alebo v prezentácii názoru nevedomosť, neznalosť a nerešpektovanie pravidiel a platných predpisov, nedodržuje sa základná etika – ak niekto nebodaj klame, potom sa dostávame na neprijateľnú spoločenskú úroveň. Na tejto úrovni nemôže existovať zdravá fungujúca spoločnosť. Skupine alebo jedincovi, ktorý takto prezentuje svoje názory, patrí označenie primitív.

Primitív – človek na najnižšom stupni vývoja, zaostalý, hrubý, prostoduchý, nevzdelaný. V živote každodennom dokazuje svoju primitívnosť tým, že klame, nedodržuje predpísanú rýchlosť, parkuje na miestach pre invalidov. Alebo vidí, že človek spadol do vody a volá o pomoc. Primitív ide ďalej s vedomím, „veď ani on mi nikdy nepomohol“…

Prosím, zastavme primitivizmus. Je pôvodcom zla, je to útok na najnižšie pudy, nepatrí do civilizovanej spoločnosti. V tejto súvislosti vôbec neplatí, že: „Ukrajina nám nikdy nepomohla.“ V tejto situácii platí, že všetci musíme pomôcť Ukrajine. Už len preto, lebo nepomôcť by bolo primitívne.

Podoby džezu sa rozbiehajú do piatej stovky. Vždy aktuálna relácia prináša informácie a aktuality z hudobných podujatí a z diania na džezovej scéne. Tá ma stúpajúcu tendenciu a počet koncertov sa z týždňa na týždeň zvyšuje. Aj nové albumy sa objavujú stále hustejšie. Na turné vyráža už vo štvrtok Ester Wiesnerová a so svojím medzinárodným sprievodom príde v nedeľu do Piešťan, koncert sa koná v Apolin v Kursalone. Český bubeník Otto Hejnica vydáva už piaty album s názvom This is How it is. Zaujímavá medzinárodná zostava Colorful People osviežuje ovzdušie mnohých miest jednorazovými koncertmi a aj svojím novým albumom Reflections. O tom všetkom budú Podoby džezu v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland