Májový výjazd veteránistov aj k veternému mlynu

  • Kultúra a spoločnosť / Región
  • 22. mája 2022, 07:51

Máj je najkrajší mesiac v roku, krásne slnečné rána vám spravia príjemnú náladu. V sobotu 7. mája usporiadal Veteran Car Club Piešťany už 15. ročník rodinného klubového výjazdu veteránov. Keď ráno vstanú majitelia veteránov, prvé dvíhajú hlavu k nebu – bude pršať, nebude… Ale v propozíciách je písané – výjazd je len pre silných, takže akcia sa koná za každého počasia. Veď na ňu čakáme celý rok.

Veteran Car Club Piešťany usporiadal v sobotu 7. mája už 15. ročník rodinného klubového výjazdu veteránov. (Autor: Pavol Profous)

Zraz sa, uskutočnil vo firme predávajúcej autá a ráno aj keď trochu pršalo, prišlo 35 posádok. Organizátori privítali veteránistov a hlavne deti, lebo tým treba vštepovať, že keď mali ich rodičia veterány, mali by pokračovať v ich šľapajach a zachovať si dedičstvo svojich otcov. Nie je nič krajšie pre členov veteran car clubov ako vôňa benzínu a spanilá jazda prekrásnou slovenskou prírodou. Tak to bolo aj v tento deň.

V obci Kuželov navštívili veteránisti historickú pamiatku – veterný mlyn, ktorý je najznámejším veterným mlynom v Českej republike.

Po malej rozprave nasledoval štart do obce Banka, kde nás starostka Tatiana Julinyová a poslanci pozvali na malé občerstvenie. Za to sme ich povozili po dedine, navštívili sme i vrch Ahoj.

Poďakovali sme sa a pokračovali smer Stará Myjava na Moravu do dediny Kuželov. Tu sme navštívili historickú pamiatku – veterný mlyn, ktorý je najznámejším veterným mlynom v Českej republike. Nachádza sa v plytkom sedle nad obcou asi päť kilometrov od slovenských hraníc. Mlyn bol postavený z kameňa už v roku 1842. Slúžil sedliakom z Kuželova, Hrubej Vrbky, Malej Vrbky a ďalším obciam. Potom sme navštívili súkromné múzeum v starom rodinnom dome. Majiteľ má neskutočné bohatstvo, ktoré zbieral celý život – od vozov až po kanvičky. Celý dom je zariadený tak, ako v ňom žili ľudia v minulosti.

Po krásnej prehliadke sme sa vydali myjavským a brezovským regiónom na cestu späť, kadiaľ nás viedol „zahorec“ Paľko Fajnor. Daniela Piscová nás pozvala do Krakovian, kde nadšenci poriadali Festival paličkovanej čipky s medzinárodnou účasťou. Pozreli sme si práce čipkárok s prekrásnymi vzormi a na oplátku sme im ukázali naše krásne veterány.

Zavŕšenie májového klubového výjazdu bolo v lokalite Prepadlištia u Boďov. Po ceste z Myjavy nám dokonca vyšlo slnko a v krásnom prostredí Prepadlíšť nás už čakal kuchár Dano Kafka so svojím psom, spoluorganizátori Noro Horňák a Zdeno Kogler. Výborný guláš, vínko, pivko, nealko, ale hlavne zákusky od Ivetky Boďovej si pochvaľovali všetci, aj „cukrovkári” museli ochutnať.

Nakoniec ďakujeme rodine Vondrovej, Viktorovi Chrenkovi za spomienkové predmety do tašky, Paľkovi Profousovi za množstvo krásnych fotografií, Stanovi Vavrovi, ktorý vyrobil plaketu s piestom a ojnicou a odovzdal ju majiteľovi najstaršieho vozidla Emilovi Drličkovi, i najvzdialenejšiemu účastníkovi z Moravy Jindrovi Malulovi. No a, samozrejme, kamarátom, ktorí pomáhali.

Večer, keď sme sa rozchádzali, začal mierny májový dáždik, ktorý nám však už vôbec neprekážal. Treba tiež poďakovať najvyššiemu za vydarený čas, ktorý venoval rodinám a deťom veteránistov.

Milan Boďo

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín