Tri desaťročia piešťanskej pražiarne Panákovcov

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 21. mája 2022, 07:11

Na Námestí 1. mája sa v sobotu 7. mája konala pouličná oslava rodinného podniku Classic Coffee, ktorý naučil Piešťancov piť kávu z celého sveta. Keďže ide o najstaršiu súkromnú pražiareň na Slovensku, okrúhle výročie oslávila rodina Panákovcov s vernými priateľmi i dlhoročnými zákazníkmi. O hudobný zážitok sa postaralo známe slovenské swingové zoskupenie Funny Fellows, ktoré v komornej atmosfére zahralo priamo na ulici.

Osadenstvo pražiarne a predajne kávy Classic Coffee s členmi swingového zoskupenia Funny Fellows. (Autor: Juraj Sedlák)
Alena Panáková oslavu 30. výročia nazvala Stretávka a pozvala na ňu všetkých milovníkov kávy, priateľov a verných zákazníkov. O hudobný zážitok sa priamo na námestí pred pražiarňou postarali swingoví Funny Fellows.
Na trávnatej ploche pred pražiarňou pribudla gigantická drevená šálka ako dekorácia a pozvanie na klasickú šálku jednej zo 46 druhov kávy z rôznych kútov celého sveta, ktoré dnes Panákovci pražia.
Na kávičku k Panákovcom prišiel aj britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker.
„Sme endemit, vyskytujeme sa len na jednom mieste,“ tvrdí Alena Panáková o pôvodnom mieste, kde v roku 1993 spolu s manželom Igorom otvárali prvú piešťanskú pražiareň.
Alena Panáková: „Mám jedinú slobodu v tom, čo robím. Pražiareň sme vybudovali prácne, poctivo a dá sa povedať na kolene. Inú slobodu už nemám. Každú korunu a potom aj euro sme dva-trikrát otočili. My sme nič neodkukali, všetko sme sa naučili sami a od ľudí, ktorí nás inšpirovali. Som pyšná, že ideme vlastnou cestou.”
„Máme aj liek proti bolesti hlavy. Jeden hnedý cukor a espresso Dominikáno. Zamiešať a vypiť na jeden dúšok,” prezrádza Katka Pavlusová. Osvedčený recept funguje v pražiarni bez predpisu.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín