Folkloristi z Lusku prevedú divákov Od kolísky pod čepiec

Folklórny súbor Lusk teší divákov, ale i samotných folkloristov už 32 rokov. Radosť bude rozdávať aj v piatok 27. mája o 19.00 h v Dome umenia Piešťany, kde predvedie program k 30. výročiu založenia s názvom Od kolísky pod čepiec.

Krakovianski umelci vystúpia v piatok 27. mája o 19.00 h v Dome umenia Piešťany. (Autor: archív FS Lusk)

Láska k tancu, láska k životu, láska dvoch mladých ľudí. „Títo dvaja tólko tancuvali, až sa zalúbili, a mi im čul mosíme svadbu vistrojit!“ A čo bolo ďalej? Dieťa, ktoré už odmalička skúšalo prvé tanečné krôčiky. Z dieťaťa dievka, ktorej spev, hudba a tanec prirástli k srdcu. A z dievky žena…

V programe Od kolísky pod čepiec účinkuje Detský folklórny súbor Krakovanček, Ľudová hudba Borovienka a, samozrejme, Folklórny súbor Lusk Krakovany a jeho bývalí tanečníci.

Začiatky súboru siahajú ešte do čias po novembri ‘89, keď sa od pôvodnej formácie oddelili nadšenci s veľkou chuťou trénovať. „V Krakovanoch je veľmi veľa folkloristov a súbory vznikajú delením. Náš narástol do veľkých rozmerov zásluhou tých s vôľou urobiť niečo inak ako v pôvodnom súbore,“ vysvetlil nám v čase 25. narodenín súboru Michal Sedlák, zakladateľ a umelecký vedúci Lusku. Spolu s manželkou, tanečnicou od Nitry, sa rozhodli nadšencom pomôcť a vyplatilo sa. Ľudí súbor zaujal, pribúdalo čoraz viac členov. „Hľadali sme názov a Lusk sa nám zaľúbil ako skratka Ľudového súboru Krakovany. Niekto hľadá za tým U aj umelecký, no umelecké sa podarí len vydareným programom,“ prezradil nám v tom čase vedúci súboru.

Počas svojho pôsobenia stihli precestovať niekoľko krajín, vrátane Chorvátska, Belgicka či Holandska. Michalovi Sedlákovi sa pri spomienke na uplynulé štvrťstoročie zaleskli oči a usmiala tvár: „Je to niečo nádherné. Venovať sa folklóru je udržiavaním toho, čo nám rodičia odkázali. Na Slovensku je veľa krásnych zvykov, spolu s nadšencami nášho súboru ich odovzdávame ďalšej generácii. Robíme to už 25 rokov, jednu sme teda vychovali.“

Dnes už majú tých rôčikov a odchovancov zasa o čosi viac, pričom diváci ich uvidia aj pripravovanom predstavení v Dome umenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela