Moravany: Otvorili nový denný stacionár, v zariadení pre seniorov pribudli zdviháky

Obec Moravany nad Váhom navštívil v piatok 13. mája predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a poslanec vyššieho územného celku Remo Cicutto, aby spoločne s predstaviteľmi miestnej samosprávy slávnostne otvorili nový denný stacionár s ambulantným poskytovaním sociálnych služieb pre dvanástich seniorov či zdravotne postihnutých. Navštívili tiež miestne zariadenie pre seniorov, kde pribudli vďaka podpore kraja nové zdvíhacie zariadenia pre imobilných klientov.

v novom dennom stacionári ochutnali aj tortu, ktorú upiekla ich „kolegynka“ na počesť otvorenia. (Autor: Ing. Eva Glevaňáková)

Hostí uvítal starosta obce Peter Hulman, jeho zástupca Ján Forgáč a riaditeľ zariadenia pre seniorov Martin Cifra. V dennom stacionári zabezpečila prezentáciu vedúca Martina Kostercová a v domove dôchodcov vrchná sestra Daniela Bujnová. V stacionári ich čakali miestne seniorky a tiež prví klienti, nechýbal ani manželský pár z Ducového.

Obec Moravany nad Váhom si na Piešťanskej ulici číslo 75 prestavbou bývalého zdravotníckeho zariadenia zabezpečila nielen denný stacionár, ale i komunitné centrum. Dôchodcovia tu môžu stráviť chvíle v rozhovoroch, ale aj pri spoločných stolových hrách, kávičke či sledovaním televízie alebo ručnými prácami.

„Môžu sem prísť na krátky čas, keď sa zastavia z nákupov či z vychádzky, aby im doma nebolo smutno. Alebo v našom dennom stacionári strávia podstatnú časť dňa, osem hodín, pričom dostanú celodennú stravu za tri eurá. Obedy dovážame zo zariadenia pre seniorov. Poskytujeme tu aj ošetrenie. Osemhodinový denný pobyt v stacionári ich vyjde trinásť eur. Ak budú u nás pol dňa, zaplatia päť eur,“ skonštatovala vedúca zariadenia Martina Kostercová.

V nových priestoroch, ktoré obec vybudovala s podporou Európskeho fondu sociálneho rozvoja a získaním nenávratného finančného príspevku, sa nachádza priestranná spoločenská miestnosť s polohovateľnými kreslami a príslušné hygienické zázemie. Je tu tiež malá kuchyňa a výdajným okienkom a miestnosť s dvomi polohovateľnými lôžkami. Denný stacionár poskytuje sociálnu službu osobám, ktoré sú odkázané na pomoc inej osoby. „Mám zdravotnú školu, takže sa o seniorov vieme postarať aj po zdravotnej stránke,“ uviedla Kostercová.

Do zariadenia si môžu príbuzní doviesť starčeka, ktorý nechce alebo nemôže byť doma sám, spoľahnúť sa na opateru a popoludní, keď pôjdu z práce, si deduška či babičku vyzdvihnú. Denný stacionár je laicky nazývaný škôlka pre seniorov. Otvorený bude od pol ôsmej ráno do pol štvrtej popoludní. Dôchodcom, ktorí sa tu každodenne zastavia hoci len na kus reči, uvaria kávičku zdarma. Oddýchnu si a môžu ísť ďalej za svojimi pravidelnými činnosťami.

Nové „zdviháky“ v domove dôchodcov

Nové „zdviháky“ v domove dôchodcov

Hostia z kraja a vedenie obce zavítalo v ten deň aj do zariadenia pre seniorov, kde im riaditeľ Martin Cifra nielen poďakoval za podporu pri financovaní štyroch zdvíhacích stropných zariadení pre imobilných klientov, ale ich pozval aj do jednej z izieb, kde „zdvihák“ odprezentovala vrchná sestra Daniela Bujnová.

V izbičke, kde na posteli sedela pani Antónia z Veselého a ležala pani Monika z Piešťan, slúži „zdvihák“ najmä pre ležiacu klientku. Manipulácia s nevládnym telom vďaka tomuto dômyselnému zariadeniu je jednak pre ošetrovateľov menej fyzicky náročná a hlavne – zachováva sa dôstojnosť človeka. „Zdvíhacie stropné zariadenia máme teraz v každej izbe na prízemí a dve sú aj na poschodí. Náš domov dôchodcov je tak kompletne vybavený pre imobilných klientov, ktorých často v súkromných zariadeniach nechcú prijať. Toto zabezpečujú skôr štátne či obecné zariadenia pre seniorov a zdravotne odkázaných ľudí,“ povedal Cifra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín