Riaditeľka MsKS: Kultúru po pandémii spúšťame naplno a bez obmedzení

Pandemická doba azda zo všetkých mestských zariadení v Piešťanoch najviac postihla mestské kultúrne stredisko. Počas lockdownov trvajúcich s malými pauzami takmer dva roky museli uzavrieť všetky svoje prevádzky a mestskému kultúrnemu stredisku sa nevyhla ani zásadná personálna zmena, keď po krátkom a neúspešnom pôsobení Petra Sedláčika vo funkcii riaditeľa ho nahradila Michaela Žažová.

Michaela Žažová uspela v konkurze na post riaditeľky potom, ako v závere minulého roku primátor Peter Jančovič odvolal dovtedajšieho riaditeľa. (Autor: pror)

Michaela Žažová uspela v konkurze na post riaditeľky potom, ako v závere minulého roka primátor Peter Jančovič odvolal dovtedajšieho riaditeľa Petra Sedláčika aj na základe množstva pochybení pri riadení mestského kultúrneho strediska (MsKS), na ktoré poukázal hlavný mestský kontrolór pri viacerých svojich kontrolách v tomto zariadení.

Ako nám Michaela Žažová vysvetlila, s dôsledkami, ktoré po predchádzajúcom riaditeľovi zostali, sa ešte stále musia vyrovnávať. Vyhovárať sa však na to nechce, a tak sa s novou nádejou na kultúrne podujatia pozerá do najbližšej sezóny, ktorá bude podľa všetkého už bez pandemických obmedzení. „Tešíme sa, že je po covide, a leto sa tradične začne otvorením letnej kúpeľnej sezóny. O programe ešte nechcem hovoriť podrobnosti, ale určite bude zaujímavý. Na leto pripravujeme promenádne koncerty s programom určeným pre strednú a staršiu generáciu, či už dychovky, alebo populárnu hudbu stredného prúdu. Pripravujeme aj program na dni Winterovcov. Kultúru už spúšťame naplno a bez obmedzení,“ vysvetlila riaditeľka.

Štafetu kultúry v Piešťanoch chce prevziať a pokračovať v nej ďalej. „Nie som zástanca zhodiť všetko, ale treba stavať na dobrom. Piešťany sú úžasným mestom. Kultúra je veľmi dôležitá, netreba sa však na všetko pozerať len cez peniaze a komerčný úspech,“ dodala Žažová.

Ľudia sa podľa riaditeľky po rokoch útrap, keď sa na kultúrne predstavenia báli chodiť, postupne začínajú osmeľovať. I z toho dôvodu sa MsKS snaží oživiť svoje zariadenia a nájsť im uplatnenie. V objekte Malej scény na Ulici A. Dubčeka dvakrát týždenne nacvičuje tanečná škola. Svoje externé pracovisko tu má i Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. „Snažíme sa pritiahnuť aj ochotnícke divadlo DINO, ktoré by tu mohlo nájsť domovské priestory. Majú svoje stále publikum i vlastnú tvorbu,“ prezradila nám riaditeľka svoje vízie, ako dostať život aj do tohto mestského zariadenia.

Najväčší objekt, ktorý MsKS spravuje, je výstavná sieň a kino Fontána spojené s prírodným kinom. „Kino funguje dobre, premiérové filmy máme v podstate hneď na druhý deň po Bratislave. V prírodnom kine plánujeme najmä koncerty, v programe je hudobná skupina Slniečko, Adam Ďurica či Katka Knechtová,“ uviedla Žažová.

Najproblematickejší priestor pre MsKS je Hudobný pavilón v mestskom parku. „My na jeho údržbu finančné prostriedky nemáme, tie musí zo svojho rozpočtu vyčleniť mesto. Najväčší problém je izolácia pódia, ktoré v podstate tvorí strechu zázemia, a pódium zateká. Mesto však už zainvestovalo, a tak to azda pomôže. V súčasnosti sa realizujú na oprave hudobného pavilónu rozsiahlejšie práce, ako to bolo bežne pred sezónou,“ povedala riaditeľka. Zároveň nás ubezpečila, že všetky kultúrne zariadenia v ich správe budú fungovať tak, ako boli po minulé roky naučení obyvatelia mesta, ale i jeho návštevníci.

Mestské kultúrne stredisko mesta Piešťany má vo svojej správe objekt Malej scény na Ulici A. Dubčeka, výstavnú sieň Stará lekáreň na Winterovej ulici, výstavnú sieň Fontána a kinosálu rovnakého mena. Po ukončení rekonštrukcie Kolonádového mosta im pripadol do správy nový objekt – výstavná sieň Mólo v prístavbe mosta na strane od Kúpeľného ostrova. MsKS je príspevková organizácie mesta a hospodári v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Pre rok 2022 má ešte na základe návrhu predchádzajúceho riaditeľa poslancami schválený rozpočet v objeme 593 971 eur, čo je o 200-tisíc eur menej, ako malo v rozpočte pre rok 2021.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel