Inflácia spôsobila, že trinásty dôchodok dostanú penzisti už v júli

  • Piešťanský týždeň / Kraj / Spravodajstvo
  • 18. mája 2022, 08:40

Skoršie vyplatenie trinástej penzie je reakciou vlády na rekordnú infláciu na Slovensku, ktorá v marci medziročne presiahla 10 percent.


ilustr. foto (Autor: vd)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok 17. mája podpísala šesť zákonov, vrátane novely zákona o 13. dôchodku. Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta. Trinásty dôchodok dostanú penzisti zo Sociálnej poisťovne už v júli tohto roka. Nepôjde tak o predvianočnú dávku, ktorú im poisťovňa v minulých rokoch vyplácala až v novembri. Skorším vyplatením trinástej penzie vláda reaguje na rekordnú infláciu na Slovensku, ktorá v marci medziročne presiahla 10 percent.

Suma trinásteho dôchodku predstavuje od 50 eur do 300 eur. Trinástu penziu v maximálnej výške 300 eur dostávajú tí poberatelia dôchodku, ktorých dôchodok nepresahuje výšku životného minima. Aktuálne ide o sumu 218,06 eura, od júla by sa však mala suma životného minima zvýšiť. Výška trinástej penzie sa počíta podľa zákonom stanoveného vzorca. Čím je mesačný dôchodok vyšší, tým je trinásta penzia nižšia. Penzisti s najvyššími dôchodkami dostávajú trinástu penziu v sume 50 eur. V novembri minulého roka išlo o tých dôchodcov, ktorých penzia presiahla 912,50 eura.

Nárok na trinásty dôchodok majú poberatelia starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov, ako aj poberatelia vdovských, vdoveckých a sirotských penzií. Výdavky na vyplácanie trinástych dôchodkov podľa ministerstva práce a sociálnych vecí dosiahnu približne 301,2 milióna eur. Pri predpokladanom počte 1,44 milióna poberateľov dôchodkových dávok suma trinásteho dôchodku dosiahne v priemere 210 eur.

Prezidentka Čaputová podpísala aj novelu zákona o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti s COVID-19, či novelu zákona o cestnej premávke.

(sita)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj