Gymnázium sa lúčilo s maturantmi a slávilo 85. výročie

  • Mladí dnes / Školy / Piešťany
  • 18. mája 2022, 00:01

„Vivat academia! Vivant professores!“ zaznelo z úst riaditeľa Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch, Radima Urbana, počas slávnostného príhovoru laureátom coubertinovskej ceny na slávnosti usporiadanej pri príležitosti 85. výročia založenia školy, ktorá sa uskutočnila v piatok 13. mája.

Slávnosť usporiadaná pri príležitosti 85. výročia založenia gymnázia sa uskutočnila v piatok 13. mája v športovej hale a v športovom areáli školy. (Autor: Roman Ondrejka/Ester Šmídová)

V slávnostnej atmosfére sa pedagógovia i študenti gymnázia rozlúčili s maturantmi, ktorí sa odobrali počas nastávajúceho akademického týždňa intenzívne doštudovať všetko, čo ešte nestihli a čo budú potrebovať pri maturitnej skúške.

Športový areál gymnázia pomenovali po Štefanovi Domonkosovi.

Program akadémie v športovej hale gymnázia otvorila príhovorom predsedníčka Rady školy Stanislava Šimová, v ktorom pomenovala prínos gymnázia pre naše mesto, región a štát od jeho založenia po súčasnosť. Počas umelecky hodnotného a vtipného programu študentov a maturantov odovzdalo vedenie gymnázia najlepším z nich diplomy a vecné poukážky ako ocenenie ich úsilia počas celého štúdia. Príhovorom sa za všetkých pedagógov školy rozlúčil s maturantmi riaditeľ gymnázia Radim Urban spolu s primátorom Piešťan Petrom Jančovičom. Obidvaja ich povzbudili k ďalšiemu štúdiu a zaželali im mnoho úspechov nielen v profesionálnom živote. Maturanti sa rozlúčili slávnostným defilé s tablami, ktoré nájdete vystavené v uliciach nášho mesta.

Zľava: trnavský župan Jozef Viskupič, ocenený laureát – bývalý riaditeľ školy Milan Lihan a riaditeľ gymnázia Radim Urban.

Akadémia pokračovala v športovom areáli školy, kde predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič s riaditeľom školy a za prítomnosti laureátov ceny i vzácnych hostí odhalili pamätnú tabuľu, ktorá pomenúva športový areál po dlhoročnom pedagógovi gymnázia Štefanovi Domonkosovi. Ten nedávno oslávil rovnaké životné výročie ako gymnázium, na ktorom pôsobil, pričom v 70. rokoch 20. storočia sa aktívne podieľal na vybudovaní atletickej dráhy a následne vytrvalo formoval športového ducha mnohých absolventov gymnázia.

K výročiu dostalo piešťanské gymnázium zelený darček. Na sadení javora sa priamo či v zastúpení podieľalo všetkých päť posledných riaditeľov školy.

„Keď som prišiel pôsobiť na gymnázium, v podstate tu v oblasti športu nič nebolo. Ja som ihneď nabehol na atletiku, ktorú som vždy považoval za kráľovnú športu… Naša škola začala následne víťaziť nielen na Slovensku, ale výborne sa umiestňovala aj na československej úrovni. Prvé, druhé miesto a päť šiestych miest z Československa sú toho dôkazom,“ zaspomínal si v príhovore Domonkos.

S maturantmi sa rozlúčili pedagógovia i študenti.

K výročiu dostalo zelený darček aj gymnázium – v jeho areáli pribudol ďalší strom. Na sadení krásneho javora sa spolu so županom a primátorom priamo či v zastúpení podieľalo všetkých päť posledných riaditeľov školy. Význam symboliky stromu, jeho túžby rásť, energie vitalizmu a priebojnosti, zdôraznil aj župan Jozef Viskupič, keď vo svojom príhovore okrem iného povedal: „Skúsenosť pri tejto slávnostnej akadémii k 85. výročiu najlepšie ukazuje, že práve táto škola je chrbticou a pilierovou časťou našich župných škôl a že tu je veľmi inšpiratívny, živý a autentický kolektív zanietených pedagógov, ich študentiek a študentov.“

Záverečnú časť akadémie otvorilo emotívne Prelúdium cis mol Sergeja Rachmaninova. Slávnosť dekorovania laureátov ceny Gymnázia Pierra de Coubertina zabezpečili župan s riaditeľom školy. Ocenení boli významní učitelia gymnázia za prínos v oblasti vzdelávania: bývalí riaditelia Milan Lihan, Marian Nádaský, Ivan Luknár (in memoriam), Miroslava Hanková, ich zástupcovia Anna Žižková, Zuzana Šandriková, Margita Mamráková, Ján Číž, Erika Horváthová, Ján Šmída a za dlhoročný prínos v oblasti športu Štefan Domonkos.

Slávnostnú atmosféru rautu po skončení ceremoniálnej časti oslavy vytvorili členovia Folklórneho súboru Máj, ktorý dlhoročne pôsobí pri gymnáziu. Gymnazisti, ambasádori školy Európskeho parlamentu, ktorí spolu so členmi žiackej školskej rady a pod režijným vedením pedagógov Petra Rusnáka a Kataríny Dzurovej pomáhali realizovať dramaturgiu slávnostného dňa, vyspovedali počas neformálnej časti programu aj laureátov ceny a pozvaných hostí.

Najstarší spomedzi riaditeľov Milan Lihan si s úsmevom zaspomínal: „Môžem vám povedať, že na obdobie môjho pôsobenia na piešťanskom gymnáziu spomínam veľmi rád a musím sa priznať, že aj veľmi často, pretože som prišiel po riaditeľovi Chlapíkovi, ktorý tu dlhoročne pôsobil, ale ja som mal určitú vlastnú predstavu o tom, ako má škola vyzerať. Spomínam si na pekný zážitok z prvej pedagogickej porady v Piešťanoch. Vybavil som na nej všetko potrebné a zakončil som ju. Asi tri-štyri kolegyne mi položili otázku, či už je naozaj koniec? Ja hovorím, že nech sa páči, kto chce, ten tu môže zostať, ale ja som skončil. Takže som sa usiloval o istú profesionalitu v zbore, ale zároveň aj o to, aby sa moji kolegovia cítili na škole príjemne.”

Popoludní sa počas neformálnej časti oslavy stretli pri kotlíkovom guláši a občerstvení aj bývalí pedagógovia školy s tými súčasnými. A veru mali si čo povedať, bolo aj čo sláviť, a to až do hlbokej noci.

Piešťanské gymnázium nie je veľká škola, o jej kvalite a sláve však počuť často a ďaleko. Jeho dobré meno šíria úspešní absolventi po celom svete. Gymnázium má 85 rokov, je však stále mladé a aj vždy bude, pokiaľ v ňom budú študovať kultivovaní, ambiciózni a kreatívni mladí ľudia pod vedením múdrych a láskavých profesorov. Vivat academia! Vivant professores! 

Nikola Kutálková, študentka bilingválnej 3. B

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava