Mimoriadne letné vlaky znova priblížia turistické zaujímavosti v regiónoch Slovenska

  • Piešťanský týždeň / Kraj / Spravodajstvo
  • 17. mája 2022, 14:20

Spoločný projekt organizácie Slovakia Travel, Železničnej spoločnosti Slovensko a oblastných organizácií cestovného ruchu je zameraný na podporu domáceho cestovného ruchu.


Ilustr. foto (Autor: vd)

Domáci cestovný ruch aj počas tohtoročnej letnej sezóny podporia sezónne vlaky na linkách, na ktorých bežne nejazdia. Návštevníkov prepravia k prírodným zaujímavostiam, historickým a kultúrnym pamätihodnostiam či na cyklistické výlety v rôznych regiónoch Slovenska. Podľa Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV) ide o spoločný projekt organizácie na podporu cestovného ruchu Slovakia Travel, Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., (ZSSK) a oblastných organizácií cestovného ruchu.

Letné sezónne vlaky sú financované mimo zmluvy medzi rezortom dopravy a národným vlakovým dopravcom o osobnej železničnej doprave vo verejnom záujme. „Sú to špeciálne vlaky, ktoré jazdia do atraktívnych destinácií. Majú podporiť návštevnosť a atraktivitu regiónov,“ informoval na sociálnej sieti minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina). „Je to ucelený produkt cestovného ruchu,“ upozornil. Popri samotnej vlakovej doprave budú môcť turisti využiť kyvadlové autobusy, prípadne bicykle a sprievodný program v jednotlivých lokalitách a okolí. „Takto má vyzerať podpora cestovného ruchu,“ dodal minister dopravy s tým, že vždy sa dá robiť viac.

Turisti sa budú môcť vlakmi previezť zo Zvolena do Banskej Štiavnice a odtiaľ autobusom do okolia k jazeru Počúvadlo či do Svätého Antona. Zo Zvolena budú vlaky premávať aj do Štúrova a cez Banskú Bystricu a Horehronie do obce Mlynky pri Slovenskom raji. Z Trnavy sa bude dať po železnici cestovať cez Smolenice do Brezovej pod Bradlom. Striedavo z Košíc a Prešova sa môžu návštevníci vybrať do Banskej Bystrice, z Košíc do Starej Ľubovne, Bardejova, ako aj do Rožňavy, Revúcej či Muráňa, z Prešova zas do Humenného a Stakčína.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof