Bylinkárka radí: Broskyňa aj proti chudokrvnosti

  • Nezaradené
  • 16. mája 2022, 00:20

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví drevinu – broskyňu obyčajnú.

Málokto vie, že listy broskyne majú i protistresové účinky. Foto: Tobias Maschler

Broskyňa obyčajná (Prunus persica) je menší opadavý strom s nízkou, širokou, rozloženou korunou. Je vysoký od 5 do 8 metrov. Kôru má v mladosti hladkú, vekom rozpukanú s trhlinami. Listy má kopijovité dlhé do 15 cm a široké do 4 cm, po okrajoch mierne zúbkaté. Kvety rastú jednotlivo alebo vo dvojiciach a môžu byť farby bielej, ružovej alebo červenkastej. Kvitne od marca do mája. Plodom je zamatovo chlpatá kôstkovica. 

Broskyňa obyčajná pochádza z Číny. V minulosti sa často používala kôra, list, jadierka, plody, liečili nimi mnohé ochorenia zažívacích orgánov, obličky, kašeľ a astmu. Ja plody zaváram a používam iba listy na liečenie mnohých chorôb. Keď sme ako deti vyberali jadierka, babka mi vždy hovorila – nejedz to, dostaneš rakovinu mechúra. Dnes už dokážu v laboratóriách z jadierok extrahovať vitamín B17. 

Plody broskyne pomáhajú liečiť astmu, kašeľ, vhodné sú pri zápche. Listy obsahujú chlorofyl, horčiny a mnohé ďalšie liečivé látky, ktoré sa používajú pri onkologických ochoreniach. Listy majú protistresové, protizápalové, protivírusové a upokojujúce pôsobenie, zlepšujú náladu, odstraňujú stres a nervozitu. Okrem toho zlepšujú stav srdca a krvný obeh, upevňujú cievy a tkanivá, napomáhajú liečiť rôzne druhy rakoviny, napríklad jazyka, hrdla, prsníka, žalúdka, čriev, obličiek, maternice, prostaty, štítnej žľazy. Užívanie tinktúry z listov broskyne zvyšuje množstvo hemoglobínu v krvnom obraze, vhodná je pri chudokrvnosti. 

Čaj z listov broskyne

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých alebo sušených listov broskyne obyčajnej, 2,5 dl vody

Postup: Listy zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a užívame dvakrát denne osem týždňov. Čaj je vhodný na kašeľ, astmu, zlepšuje stav srdca a krvný obeh. 

Tinktúra z listov 

Potrebujeme: 100 g čerstvých listov broskyne obyčajnej, 7 dl liehu alebo domácej pálenky, 7 dl pohár

Postup: Nakrájané čerstvé listy dáme do 7 dl pohára a zalejeme liehom alebo domácou pálenkou. Pohár uzavrieme a necháme odstáť 21 dní, občas pretrasieme. Potom prefiltrujeme cez gázu a trikrát denne užívame 20 kvapiek v 1 PL teplej vody po dobu ôsmich týždňov. Kedykoľvek môžeme užívanie zopakovať. Tinktúru užívame pri onkologických ochoreniach jazyka, hrtana, štítnej žľazy, žalúdka, čriev, obličiek, prostaty, maternice, prsníka. Jej užívanie zvyšuje hladinu hemoglobínu v krvi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína