Krakovany: Festival čipkárskej tvorivosti a krásy

Krakovany sa počas uplynulého víkendu stali dejiskom siedmeho ročníka Festivalu paličkovanej čipky. Do kultúrneho domu a do múzea Za krakovskú bránu prichádzali ľudia zblízka i zďaleka, aby obdivovali jemnú krásu a vznešenosť paličkovanej čipky. Vystavovali a tvorili ju umelci zo Slovenska aj zo zahraničia.

Na festivale svoje umenie predviedli aj čipkári z Piešťan a Krakovian. (Autor: vd)

„Vítam vás, popozerajte si tie krásne exponáty a nechajte sa inšpirovať. Ja sám som sa prednedávnom vrátil zo Španielska, kde som sa zúčastnil dvoch festivalov paličkovanej čipky. Bola tam úžasná atmosféra a tisícky ľudí,“ vítal nás pri vchode do kultúrneho domu organizátor podujatia Matej Pisca. Pozval nás tiež v mene združenia Bábence do múzea, kde bola výstava vajnorskej čipky. Do tajov tejto čipky, ale aj päťpaličkovej krakovianskej sa mohli záujemcovia ponoriť v rámci kurzov paličkovania. Kto nikdy neprepletal paličkami, mohol sa to naučiť „od piky“ práve v Krakovanoch. Takto sa mohli záujemcovia naučiť, aj ako sa vyrábajú šperky s Malgorzatou Szpilou. Organizovali tu i seminár, kde Jarmila Rybánska porozprávala záujemcom o vajnorskej čipke.

Na výstave diel bulharskej autorky Bistry Pisanchevy ste mohli oči nechať na jej paličkovaných obrazoch, do ktorých vtkala krásu bulharskej prírody. Tú bolo možné obdivovať aj aplikovanú do spoločenských šiat. Výstavu nazvala Provokácia v čipke a nás asi najviac oslovilo jej dielo v tvare hlavy psa. A keď už je reč o šatách a čipke, pestrú paletu dámskych odevov zdobených čipkami prezentovali tvorcovia z VSUŘ Praha, dali jej názov Tridsať rokov v čipke.

Dramaturgovia festivalu organizovali súťaž s názvom Spomienka na Mišíka, čím vzdali hold významnému piešťanskému čipkárovi Víťazoslavovi Mišíkovi pri príležitosti tridsiateho výročia jeho úmrtia.

Počas oboch festivalových dní sa krása paličkovania snúbila s hudbou, tancom a spevom. Svoje vystúpenia tu mali žiaci Základnej umeleckej školy z Čachtíc, Podobenka z Vajnor, piešťanskí folkloristi zo súborov Máj a Žito. Ľudia tanečníkom aj hudobníkom, ba i speváčkam tlieskali a fotili si ich podobne ako modelky počas módnej prehliadky.

Nedeľa patrila domácim súborom. Na javisku sa odprezentovali najkrajšie choreografie detského Krakovančeka, deťúrence boli ako vždy bohato podporované potleskom svojich príbuzných. Ten neutíchal ani pri vystúpeniach Folklórneho súboru Lusk, ktorý o pár dní chystá veľkolepé vystúpenie s názvom Od kolísky po čepiec v piešťanskom Dome umenia pri príležitosti 30. výročia svojho založenia. Popoludní sa konalo vyhodnotenie súťaže a odovzdávanie festivalových cien, ku ktorým sa ešte vrátime neskôr. Festivalu umenia a krásy paličkovanej čipky dalo bodku vystúpenie domácej Krakovčanky.

FS Máj Piešťany, foto vd

Organizátorka podujatia Daniela Piscová sa poďakovala za atmosféru aj podporu a poďakovala všetkým čipkárom, účinkujúcim i publiku za ich priazeň. Skončil sa ďalší ročník festivalu, ktorý inšpiruje k tvorivosti a vedie myšlienky ku kráse.

text a foto Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín