Trénovali hody i triafanie do brány

Na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch sa minulý týždeň športovalo. V utorok 3. mája dorazil do Axis Medical Centra tím zo Špeciálnych olympiád Slovensko a priniesol so sebou množstvo športových pomôcok pre znevýhodnené deti. Podujatie bolo určené pre „inak obdarené“ deti z Ukrajiny, ktoré sú v súčasnosti v Piešťanoch ubytované a v AXIS Medical Centre rehabilitujú, rovnako tak aj pre slovenské deti.

Zhadzovanie kolkov bola vďaka tejto pomôcke veľká zábava. (Autor: am)

Prvky do Piešťan priniesli Špeciálne olympiády Slovensko. Ide o organizáciu, ktorá vytvára podmienky na šport pre osoby, deti a mládež s intelektuálnym znevýhodnením, ako je Downov syndróm, autizmus, DMO a iné diagnózy, a je členom Slovenského olympijského a športového výboru a Special Olympics International.

Do Piešťan prišli preto, že sami pomáhajú nielen slovenským, ale aj ukrajinským rodinám, ktoré prichýlilo aj rehabilitačné centrum AXIS Medical Centre. „Urobili sme to inkluzívne, takže to bolo pre ukrajinské i pre slovenské deti, ktoré sú tu na pobyte. Prišli sme im predstaviť cvičiace programy pre mladých športovcov už od dvoch rokov,“ uviedla Eva Gažová zo Špeciálnych olympiád Slovensko. Doplnila, že vďaka tomuto projektu sa im podarilo nadviazať novú spoluprácu.

„Chceme rodičom ukázať, že neexistuje len terapia, lekár, ale existuje aj pre ich deti zmysluplné trávenie voľného času – prostredníctvom športu. Každý rodič chce byť na svoje dieťa hrdý, a to chcú určite i rodičia detí s intelektuálnym znevýhodnením. Šport im tento pocit dáva, lebo za každým výkonom nasleduje potlesk a pochvala,“ priblížila Gažová a prezradila, že v organizácii sa starajú aj o individuálnych športovcov z Piešťan. „Budeme sa sem veľmi radi vracať. Koncentrácia týchto rodín je tu väčšia a môžeme im urobiť radosť, ale aj ich niečo naučiť. Je to dôležité aj pre deti, lebo sú v kolektíve,“ dodala.

Cvičenie bolo rozdelené na interiérovú a exteriérovú časť, pričom deti mohli hádzať loptu, triafať brány, preliezať tunelom či zhadzovať kolky. „Sú to športové pomôcky z MATP programu, teda tréningového programu motorických zručností, kde sa deti aj s viacnásobným znevýhodnením už od malého veku učia športovým aktivitám, teda vytvárame im priestor, aby z nich mohli byť športovci, aby sa mohli niekam zaradiť. Nejde o terapeutické cvičenia, ale ide o šport,“ povedela Dominika Nestarcová, prezidentka organizácie Špeciálne olympiády Slovensko.

Niektoré prvky sú orientované na úchopy, iné na hody či kopy. „Už v útlom veku si tak môžete na dieťati všimnúť, ktorú ruku či nohu má dominantnú, či rado hádže, kope, a nejakým spôsobom ho nasmerovať,“ priblížila Nestarcová. Aktivity sú určené pre deti s viacnásobným znevýhodnením, ale napriek tomu majú Špeciálne olympiády Slovensko aj profesionálnych športovcov, ktorí sa športu venujú celý život. Prostredníctvom takýchto aktivít sa preto pri znevýhodnených deťoch môžu nájsť skutočné talenty. „Môžu sa z nich stať profi športovci, ktorí potom nosia medaily zo svetových hier,“ doplnila Nestarcová a prezradila, že napríklad jedno dievčatko v utorok ukázalo veľké nadanie v hádzaní.

„Deti sú šikovné, ale najmä ide o to, aby si vytvorili identitu, že môžu byť športovci, niekam patria, niečo dokážu. To je veľmi dôležité. Naším sloganom je Svet vnímame inak, ale túžbu víťaziť máme rovnakú. Myslím si, že to sedí najviac, ako len môže. Títo ľudia vedia vyjadriť takú neskutočnú emóciu, radosť, že by sme sa mohli len učiť,“ dodala prezidentka organizácie s tým, že pomôcky v Piešťanoch už zostanú, aby s nimi mohli deti v AXIS cvičiť.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila