Zjednodušte si skladovaniepotravín jednoduchým a šetrným a spôsobom konzervovania

  • Inzercia
  • 13. mája 2022, 15:36

Skladovanie potravín a vytváranie zásob má v našich domácnostiach veľkú tradíciu a zmysel. A obavy z neistej budúcnosti tieto tradície ešte viac prehlbujú. Nájsť si však správny spôsob skladovania potravín, ktorý je k nim šetrný a zároveň zachováva ich najvyššiu čerstvosť a kvalitu, bolo ešte donedávna pomerne náročné. Dnes je tomu ale už inak a my vás o tom presvedčíme.

(Autor: Natali _ Mis/Shutterstock.com)

Pokrok modernej doby situáciu s náročným skladovaním potravín zmenil a vďaka vákuovačkám v obchodoch si tak môžeme luxus skladovania potravín užívať všetci.

Vákuovanie

Vákuovanie je spôsob konzervovania potravín, ktorý sa v priemysle používa pomerne dlhú dobu, no práve vďaka menším zariadeniam si môžeme tento luxus skladovania čerstvých potravín dovoliť aj doma.

Potraviny vydržia vďaka vákuovému baleniu oveľa dlhšie čerstvé, bez problémov sa dajú konzervovať väčšie množstvá a šetrne pripravovať aj pokrmy pomocou procesu nízkej tepelnej úpravy, takzvaného procesu sous-vide. Vákuovanie potravín je celkom jednoduché a rýchle, pričom sa zachovávajú ich všetky dôležité vlastnosti a kvalita!

Prečo by ste mali potraviny vákuovať?

Možno ste už v obchode postrehli, že mnohé potraviny v dôsledku pandémie a vojnového konfliktu výrazne zdraželi. Z tohto dôvodu často opomíname kvalitu a vyberáme si lacnejšie hromadné balenia. Vďaka vákuovačke si však tieto balenia obľúbených potravín môžete vytvoriť aj sami a z kvality, v ktorej máte istotu.

Pozitívom však nie je len to, že trvanlivosť potravín sa vákuovaním zvýši tri až päťkrát. Vďaka odsávaniu vzduchu používatelia ušetria aj veľké množstvo miesta i času. To je výhodné najmä pre mrazené produkty, pri ktorých je už v tomto prípade a hlavne vďaka vákuovému tesneniu  „spálenie“ mrazom minulosťou.

Ako si vybrať kvalitnú vákuovačku?

Tak ako z dôvodu svojho zdravia a tej najlepšej fyzickej i psychickej kondície kladiete pri nákupe a stravovaní dôraz na čerstvé a kvalitné potraviny, rovnako dobre by ste mali zvážiť aj výber vhodnej vákuovačky. Nemusíte mať pritom žiadne obavy, pretože vedieť, ako si vybrať kvalitnú vákuovačku, nie je žiadne umenie.

Ako prvé by ste mali zvážiť typ vákuovačky, ktorý môže byť ručný alebo automatický. Ak by sme rozdelili zariadenia podrobnejšie, môžu byť vákuovačky externé, ktoré v domácnosti využijete asi najviac, pretože sa nimi odsaje vzduch z vrecka z vonku.

Profesionálnejšie sú komorové vákuovačky, ktoré vydržia pracovať a konzervovať potraviny vákuovaním bez vašej prítomnosti a pomerne dlhý čas. Dajú sa použiť aj na uskladnenie tekutých potravín a jedál.

No a nakoniec tu mámevoľne stojace a zatavovacie vákuovačky, ktoré sú vhodnejšie na komerčné účely pretože pracujú s väčším objemom potravín a funkcií.

Nemenej dôležitý je samozrejme aj výkon, veľkosť, hmotnosť a hlučnosť vákuovačky. Určite nezabudnite aj na vrecká, v ktorých sa vákuované potraviny skladujú.

Dôležité tipy na vákuovanie potravín

Nielen od typu zariadenia, ale aj od spôsobu prípravy závisí, ako budú skladované potraviny čerstvé a kvalitné. Preto si dávajte pozor aj na postup pri vákuovaní.

Vo všeobecnosti platí, že čím čerstvejšie sú potraviny, tým dlhšie vám vydržia. Preto pred vákuovaním vždy odstráňte poškodené miesta. Každý menší náznak zníženia kvality, čerstvosti alebo výskyt plesne či hnilobného procesu treba z potravín odstrániť.

Pri vákuovaní potravín pracujte vždy za dokonalých hygienických podmienok. Najmä mäso sa dá veľmi rýchlo a efektívne marinovať vďaka vákuovému tesneniu alebo je vynikajúce na následné odležanie.

Výhodou vákuovania je, že bez vzduchu môžete zabaliť takmer akékoľvek potraviny, ktoré môžete aj zmraziť. Výnimkou je všetka plynotvorná zelenina a ovocie, ako kapusta, hrášok či špargľa. Banány, jablká a zemiaky by sa mali vákuovo baliť len neošúpané.

Výhodou vákuovania je, že potraviny si zachovajú nielen svoju chuť a čerstvosť, ale aj všetky dôležité živiny, minerály a vitamíny. Tak sa o tom s kvalitnou vákuovačkou presvedčte a skladovanie potravín premeňte na príjemnú činnosť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava