V Rakoviciach po prvýkrát národná súťaž Floravida

  • Piešťanský týždeň / Mladí dnes / Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo / Región
  • 12. mája 2022, 12:02

Prvýkrát v histórii sa v Spojenej škole Rakovice konala v stredu 4. mája celoslovenská súťaž vo viazaní a aranžovaní kvetov s názvom Floravida. Kytice pre matky a kvetinové boxy zhotovovali štrnásti súťažiaci z piatich záhradníckych škôl na Slovensku.


Pedagóg Patrik Komár a Andrej Špigura, ktorý obsadil tretiu priečku. (Autor: vd)

Boli tu mladí floristi z Rakovíc, Piešťan, Pruského, Žiliny a Košíc. Šéfom odbornej poroty bol Marek Spevák zo Slovenskej asociácie kvetinárov a floristov. Táto asociácia bola zároveň odborným garantom podujatia, na ktorom obsadili prvé priečky traja piešťanskí floristi. Víťazkou sa stala druháčka Aneta Palšovičová, striebro získal tiež študent druhého ročníka Dušan Pavúr a na tretej priečke skončil maturant Andrej Špigura.

Spoločná snímka porotcov a víťazov tohtoročnej Floravidy. Vľavo hore Marek Spevák, Dušan Pavúr, Mária Múdra, Jana Havrlentová, Andrej Špigura, Mário Maška. Vpodrepe vľavo: Patrik Komár Aneta Palšovičová, Milan Kulich. Foto školy.

Súťažiacich privítala na pôde spojenej školy Mária Múdra. Tá odovzdala slovo predsedovi poroty Marekovi Spevákovi, ktorý predstavil svojich kolegov: „Spolu so mnou budú práce posudzovať floristi Jana Havrlentová a Mário Maška.“

Víťazkou tohtoročnej súťaže Floravida je druháčka Aneta Palšovičová. (vd)

Študenti mali pár minút na prípravu, keď si na pracovné stoly povykladali kvetinový a viazačský materiál. „Súťažiaci budú viazať najskôr kytice pre matky technikou do špirály. Majú to byť vzdušnejšie kytice z lokálnych kvetov a rastlín,“ vysvetlil učiteľ odborných predmetov Patrik Komár.

Striebro získal tiež študent druhého ročníka Dušan Pavúr . (vd)

Presne o pol desiatej dopoludnia sa súťaž začala. Zaujímavé bolo pozorovať jednotlivých súťažiacich. Pracovali rýchlo a pritom pokojne. V pestrofarebných kyticiach boli ruže, gerbery, pivónie, orgován, nechýbali ušľachtilé aj poľné trávy a napríklad „vzduch“ dodala v jednej z víťazných kytíc pastierska kapsička. Po uplynutí súťažnej úlohy odniesli floristi kytice do spojovacej chodby a vstupnej časti budovy, kde sídli internát a jedáleň školy, a pustili sa do vytvárania kvetinových boxov. Záverečné vyhodnotenie súťaže sa dialo v nádherne vyzdobenej jedálni školy, kde na čelnej stene boli pôsobivé veľkorozmerné kyticové dekorácie.

Súťažiace z Košíc so svojou pedagogičkou Máriou Plavnickou. (vd)

Treba pripomenúť, že floristi z Piešťan i Rakovíc prežili náročné dni, keď na oboch organizačných zložkách spojenej školy prebiehali praktické maturitné skúšky, a potom si ich ešte zavolali vytvoriť reprezentačnú výzdobu jazdiarne Bratislavského hradu, kde Cenou svätého Gorazda oceňovali najlepších učiteľov Slovenska.

Pohľad na súťaž, študenti vytvárali kyticu pre matku. Foto vd

Zaujímavosťou je i fakt, že 12. apríla sa po dvojročnej prestávke konal desiaty ročník súťaže vo viazaní a aranžovaní kvetov s názvom Veľká noc v Pruskom. Úlohou bolo uviazať jarnú kyticu a vysadiť veľkonočnú kvetinovú dekoráciu do exteriéru. Žiaci Spojenej školy Rakovice sa umiestnili na všetkých troch priečkach. Prvé miesto získal Milan Kulich, druhé Aneta Palšovičová a tretie Simona Mičková.

Žiaci Spojenej školy Rakovice sa umiestnili na všetkých troch priečkach. Prvé miesto získal Milan Kulich, druhé Aneta Palšovičová (pravo) a tretie Simona Mičková.
Foto školy

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel