Riaditeľ Nemocnice A. Wintera: Uchádzame sa o financie na výstavbu novej piešťanskej nemocnice

  • Piešťany
  • 12. mája 2022, 23:52

Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch sa podľa slov jej riaditeľa Miroslava Jašša bude uchádzať o prostriedky z plánu obnovy na výstavbu novej budovy nemocnice v lokalite súčasnej polikliniky pri výpadovke na Drahovce. Ak by podľa riaditeľa tento zámer nevyšiel, chcú získať finančné prostriedky aspoň na rekonštrukciu starej budovy, kde by malo vzniknúť ucelené anesteziologicko-resuscitačné oddelenie spolu s izbami jednotky intenzívnej starostlivosti.

Miroslav Jaššo je vo funkcii riaditeľa Nemocnice Alexandra Wintera od 8. marca tohto roka. (Autor: pror)

Nový riaditeľ nemocnice je vo funkcii od 8. marca. Vystriedal Štefana Kóňu, pod ktorého vedením nemocnica postupne upadala. „Problém bol najmä v personálnej oblasti. Veľa zdravotníckeho personálu odišlo z dôvodu, že nevedeli vychádzať s vtedajším riaditeľom. Oddelenia sa tak postupne dostávali do fázy, keď pre nedostatok lekárov či sestier postupne dochádzalo k ich zlučovaniu či obmedzovaniu prevádzky. V závere pôsobenia Štefana Kóňu plnohodnotne fungovala už len chirurgia,“ uviedol Miroslav Jaššo.

Nemocnica pred kolapsom bola aj dôvod, prečo vraj funkciu riaditeľa prijal. „V decembri minulého roka ma zamestnanci zvolili do správnej rady nemocnice. Najprv som si myslel, že dokážem z tohto postu Kóňovi dohovoriť. Nebolo to možné a žiadne názory nebol ochotný prijať. Nemocnica sa však už nachádzala na hrane svojej funkčnosti a bolo jasné, že prišiel čas, keď sa rozhoduje, či vôbec zostane zachovaná v súčasnej podobe alebo sa pre nedostatok personálu v pripravovanom pláne optimalizácie nemocníc na Slovensku zmení na nejaký koncový doliečovací ústav,“ vysvetlil nám riaditeľ nemocnice dôvody, ktoré predchádzali jeho rozhodnutiu uchádzať sa o tento post.

Podľa Jašša na pôsobenie Kóňu vo funkcii riaditeľa nemali na ministerstve zdravotníctva dlhšiu dobu dobrý názor, no v čase pandémie a krízového stavu nechceli vraj do vedenia nemocníc zasahovať. „To sa s uvoľňovaním záťaže covidom preťažených nemocníc zmenilo. Podmienka ministerstva však bola, že bude pripravená náhrada na post riaditeľa a najideálnejšie zvnútra nemocnice niekým, kto pomery dobre pozná. Tak som sa aj na základe podpory kolegov rozhodol o post riaditeľa uchádzať,“ vysvetlil Jaššo.

Podľa jeho slov sú však jeho začiatky vo funkcii dramaticky iné, ako mali jeho dvaja predchodcovia. „Mária Domčeková a Štefan Kóňa mali tú výhodu, že na post riaditeľa zasadli, keď nemocnica bola personálne plne funkčná. Nám po odchode Kóňu chýba 15 až 20 percent zdravotníckeho personálu,“ konštatoval riaditeľ nemocnice. Postupne sa im však darí problém riešiť. „Detské oddelenie sme už otvorili. Je to najkrajšie oddelenie v nemocnici. Sestry sa postupne vracajú aj z dlhodobých práceneschopeniek.“

Sfunkčňujú aj interné oddelenie. „Pomáha nám k tomu, že do Piešťan pred vojnou utiekli mladé lekárky z Ukrajiny. Tri sú na internom a dve na anestéziológii. Zatiaľ len ako pomocný personál, nakoľko musia ešte zvládnuť skúšky. Sú však šikovné a ja verím, že to zvládnu a plnohodnotne posilnia rady našich lekárov,“ doplnil Jaššo.

Ďalšiu cestu v dopĺňaní personálu riaditeľ vidí v príchode mladých absolventov škôl: „Sestier aj lekárov je všade málo, a tak si absolventi vyberajú. Je dôležité, aké zázemie majú poskytnuté a v akom prostredí budú pracovať. Preto je škoda, že sme do vzhľadu nemocnice neinvestovali v minulosti viac, i keď na to boli financie. Šanca je tak v tomto období, keď sa rozhoduje o pridelení prostriedkov pre nemocnice z plánu rozvoja.“

Modernizačné zámery však limituje vek historickej budovy. „Chceme sa orientovať na polikliniku za mestom. Do plánu obnovy sme poslali projekt na dostavbu súčasnej polikliniky na nemocnicu. Na rozdiel od projektov doslova na zelenej lúke by vyšiel pomerne lacno a ministerstvo by sa mohlo prezentovať výstavbou novej nemocnice. Ak by nám tento projekt nevyšiel, chceme aspoň v súčasnej budove zrealizovať centrálne anesteziologicko-resuscitačné oddelenie aj s izbami jednotky intenzívnej starostlivosti,“ vysvetlil zámery rozvoja Jaššo.

V prípade výstavby novej piešťanskej nemocnice by v historickej budove vzniklo zariadenie pre seniorov či doliečovací ústav. No už v súčasnej dobe sa snažia presťahovať všetky ambulancie z priestorov budovy v centre na polikliniku na okraji mesta. „Uvedomujeme si veľmi zlú dostupnosť objektu v centre i katastrofálne podmienky na parkovanie. Problém by nevyriešilo, ani ak by mesto uzavrelo okolie nemocnice len pre parkovanie našich pacientov. Jednoducho miest na parkovanie je tu reálne málo a rozšíriť ich nie je kam,“ opísal nám situáciu riaditeľ.

Miroslava Jašša sme sa pýtali aj na objekt v centre mesta, takzvaný Krošlák. „V súčasnosti v jeho priestoroch našla útočisko pravoslávna cirkev. Takto je aspoň nejakým spôsobom objekt využívaný. K hlbšej analýze, čo s ním ďalej, sme sa za tých pár dní, čo som vo funkcii, ešte nedostali,“ odpovedal riaditeľ.

Nemocnica však stojí pred pálčivými problémami dramatického zdražovania energií. Ako nezisková organizácia nie je chránená regulačnými opatreniami cien zo strany ministerstva hospodárstva. „Kým v minulosti sme za energie zaplatili 300-tisíc eur, teraz to na preddavkových faktúrach vychádza až 1,4 milióna. Elektrina nám zdražela o 600 percent a plyn o 500 percent,“ skonštatoval Jaššo. Určité úspory sa im podarilo získať, keď na nákup zdravotníckeho materiálu začali využívať verejnú obchodnú súťaž a ušetrili zatiaľ čiastku pol milióna eur oproti predchádzajúcim rokom.

Najbližšie mesiace tak ukážu, ktorým smerom sa piešťanská nemocnica uberie. Na predstavenie plánu obnovy ministerstvom zdravotníctva ostáva už len niekoľko mesiacov a po jeho predstavení verejnosti sa uvidí, či nemocnica získa novú budovu na okraji mesta, alebo sa i naďalej bude vtesnávať do súčasnej historickej budovy s problematickou dostupnosťou v centre.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav