Združenie miest a obcí žiada neschváliť vyčlenenie pol miliardy eur na voľnočasové aktivity detí

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v súvislosti s avizovaným vyčlenením pol miliardy eur na voľnočasové aktivity detí žiada vládu aj parlament, aby toto rozhodnutie neschválili a nepodporili. Ako uviedol v tlačovej správe ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák, iné rozhodnutie posunie samosprávy bližšie k priepasti.

Ilustr. foto: pexels.com/Lukas

Združenie pripomína, že nezodpovedné rozhodnutia tlačia samosprávu ku dnu ekonomického prežitia. „Mestá a obce majú na svojich pleciach viac ako 4 300 kompetencií. A popritom sú sponzorom štátu a neraz aj jeho bankomatom,“ konštatuje Kaliňák. Ako dodáva, samosprávy majú pritom povinnosť zabezpečovať všestranný rozvoj územia, prihliadať na oprávnené potreby obyvateľov a vo svojom území realizovať vlastné rozvojové plány a zámery. „Vo všetkom sú však okliešťované presunmi povinností bez financií, znižovaním príjmov, a to všetko je realizované nielen za porušovania legislatívnych pravidiel, či ich obchádzaním, ale aj za ukážkového porušovania Európskej charty miestnej samosprávy“ dodáva.

Kaliňák upozornil, že kým očakávaný nárast príjmu samospráv z podielových daní bude na úrovni 242 miliónov eur, dopady legislatívnych zmien spôsobia mestám a obciam výdavky takmer 600 miliónov eur. „Inými slovami, v tomto roku sme už v deficite takmer 350 miliónov eur,“ zdôraznil. Združenie dlhodobo upozorňovalo na problémy, ktoré v živote miest a obcí spôsobí prijímanie nezodpovednej legislatívy. Na niektoré ZMOS upozornil začiatkom februára na protestnom zhromaždení, podľa Kaliňáka sa však situácia nezlepšila.

ZMOS na budúci týždeň organizuje vo svojej 30-ročnej histórii druhý mimoriadny snem. „Tam predstavíme faktúru, ktorá nám bola vystavená. Na tento snem sme pozvali troch najvyšších ústavných činiteľov, aby sme ich detailne oboznámili s číslami, faktami, realitou v mestách a obciach a tiež s ďalšími aktivitami, ktorými samosprávy budú brániť svoje prežitie,“ priblížil Kaliňák s tým, že ZMOS očakáva, že najvyšší ústavní činitelia sa najskôr oboznámia so situáciou, a následne zaujmú stanovisko ku každému rozhodnutiu, ktoré má dopady na ekonomiku samospráv.

Združenie apeluje na predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽaNO), aby preukázal úctu k samospráve a odmietol rokovať na vláde o tom, aby bolo pol miliardy eur použitých na financovanie voľnočasových aktivít. „V mestách a obciach je mimoriadne veľa príkladov toho, kde tieto financie budú maximálne užitočné. Napríklad v dofinancovaní nákladov na energie, či v náraste cien stavebných materiálov, teda tam, kde je to užitočné, nevyhnutné a vzhľadom na aktuálnu situáciu aj maximálne potrebné,“ priblížil Kaliňák. ZMOS apeluje tiež na poslancov Národnej rady SR, ktorí sú zároveň súčasťou orgánov samospráv, aby daný návrh nepodporili.

Zoznam členov ZMOSu z okresu Piešťany:

Banka
Bašovce
Borovce
Dolný Lopašov
Drahovce
Dubovany
Ducové
Hubina
Chtelnica
Kočín – Lančár
Krakovany
Moravany nad Váhom
Nižná
Ostrov
Pečeňady
Piešťany
Prašník
Rakovice
Sokolovce
Šípkové
Šterusy
Trebatice
Veľké Kostoľany
Veľké Orvište
Veselé
Vrbové

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel