Lúčnica na deň tanca vystúpila doma v Piešťanoch

Umelecký súbor Lúčnica do posledného miesta vypredal piešťanský Dom umenia. Presne na Medzinárodný deň tanca, v závere apríla, sa folkloristi svojimi impozantnými výkonmi vryli pod kožu stoviek divákov, ktorí so zimomriavkami sledovali program nesúci názov Slovenský triptych. Nečudo, že umelcov – tanečníkov i hudobníkov – po poldruha hodine čakalo opakované standing ovation. Po skončení predstavenia však za stiahnutou oponou nečakane zaznelo i oslavné „živijo“.

Tanečníci i hudobníci si napokon na pódiu Domu umenia urobili aj pamätnú fotografiu. (Autor: am/(mp))

Lúčničiarsky Slovenský triptych je predstavenie, ktoré sa inšpiruje ľudovou kultúrou, hudobno-tanečným umením a prácou našich ľudí v troch základných sférach minulosti: tradičným pastierstvom, roľníctvom a remeselníctvom. Je rozdelené do troch častí. Prvá nesie názov Valaška, cedidlo – všetko moje bydlo a obsahuje čísla ako Kraviarky, Valáškovia, Helekačky, čo sú spevy pasáčok. V časti Brázda hlboká, slama vysoká vystupujú Ženci, tanečníci predvádzajú Povrieslový a sečkársky tanec, ale aj Cepový tanec či Už jeseň ide… – spevácke číslo. Nechýba ani Maštalbál či hudobné číslo Vyletel vták. Poslednou časťou je Každé remeslo má svoj fortieľ. Umelci predvádzajú vrchol večera, a to Poniže mlyna, Pred šmikňou, Obuvnícka dielňa a záverečný Jarmok.

Obrovský potlesk si v piatok večer vyslúžili nielen zdvíhačky či impozantné skoky a hravé, no náročné tanečné momenty. Divákov upútala aj skvelá hudba orchestra pod vedením Martina Sleziaka. Nečudo, že diváci umelcov neutíchajúcim potleskom požiadali o prídavok a aj po zatiahnutí opony dúfali, že program bude ešte pokračovať.

Nanešťastie, aj tie najlepšie momenty majú svoj koniec a program večera sa po poldruha hodine naplnil. Umelci však z pódia neodišli, práve naopak. Zostali a počkali si, kým riaditeľka Domu umenia poďakovala a pozdravila odchádzajúcich divákov, aby jej mohli zanôtiť k životnému jubileu. Edita Bjeloševičová, ktorá zastáva funkciu riaditeľky Domu umenia od roku 1996 a ten sa pod jej vedením vypracoval na jeden z najvýznamnejších kultúrnych stánkov na Slovensku, práve v piatok oslávila jubileum.

Pri tejto príležitosti jej zablahoželal nový generálny riaditeľ Lúčnice Pavol Pilař, ale aj primátor Piešťan Peter Jančovič. Slávnostné lúčničiarske „živijo“ si oslávenkyňa vychutnala nielen v kruhu svojich kolegov, ktorých puto je takmer až rodinné, ale aj v prítomnosti svojho syna.

K úprimným blahoželaniam sa pripájame i my v redakcii Piešťanského týždňa a prajeme vám, pani riaditeľka, najmä veľa zdravia, šťastia a mnoho spokojných návštevníkov Domu umenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila