Sokolovce: Víla Vesna otvorila sezónu vodáckych zážitkov

  • Kultúra a spoločnosť / Kraj / Piešťany / Región
  • 6. mája 2022, 00:01

Tri víly Vesny pustili tri venčeky zo živých kvetov po vode na troch riekach naraz, a tým slávnostne otvorili vodácku sezónu v Trnavskom kraji. Na Váhu v Sokolovciach, na Malom Dunaji v Tomášikove a na Dunajských ramenách vo Vojke nad Dunajom sa v sobotu 30. apríla splavovalo po prvý raz v tomto roku. My sme sa boli pozrieť, ako odštartovali sezónu splavov v Sokolovciach.

Na Váh sa ľudia vydali na člnoch i paddleboardoch. (Autor: am/mp)

Skúsení vodáci, ale aj úplní nováčikovia či rodiny s deťmi strávili sobotný deň na divokej alebo pokojnejšej vode podľa toho, ktorú z troch riek si vybrali. Neďaleko obce Sokolovce sa v sobotu stretla približne päťdesiatka milovníkov vody – prišli rodiny s deťmi, partneri, kolegovia či priatelia. Časť z nich nechala auto v Hlohovci, teda na „konečnej“, odtiaľ ich autobus priviezol do Sokoloviec. Tam si pripravili člny, občerstvenie, opaľovacie krémy a dostali posledné inštrukcie.

Po slávnostnom otvorení, keď sa vodákom prihovoril primátor Piešťan Peter Jančovič, primátor Hlohovca Miroslav Kollár, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany, Tatiana Nevolná, predseda predstavenstva OOCR Rezort Piešťany, Michal Bezák, a organizátorka sokolovsko-hlohovskej časti podujatia Katarína Roháľová, nasledoval rýchlokurz splavovania a informácie o trase. Vodáci sa potom presunuli k rieke, kde partia zo Slovenského vodohospodárskeho podniku symbolicky odomkla vodu kľúčom, vymenovaním požiadaviek a piesňami. Nechýbalo ani púšťanie venčeka zo živých kvetov vílou Vesnou.

Milan Koščál zo Slovenského vodohospodárskeho podniku bol v sobotu Neptúnom a rieku Váh odomykal. „Pri odštartovaní každej sezóny si vodáci robia tradičné otvorenie rieky, a to tam, kde najčastejšie splavujú, alebo tam, kde to majú najbližšie. Dovtedy by vodáci nemali chodiť na vodu, lebo je zamknutá, číhajú tam na nich rôzne nebezpečenstvá. Je to proti vodáckej morálke, zásadám,“ uviedol Koščál, ktorý vyjadril radosť z podujatia i z jeho rozsahu. „Splavil som veľmi veľa riek najmä v Česku, no na Slovensku to akosi pokrivkávalo. Som rád, že sa vodná turistika začína aj na Slovensku rozmáhať a myslím si, že takéto akcie tomu môžu len a len pomôcť.“

Trasa dlhá približne 15 kilometrov viedla zo Sokoloviec do Hlohovca. „Je to neupravené, resp. čiastočne upravené koryto rieky Váh. Okolo toku je veľmi pekná príroda, ľudia uvidia rôzne vtáky, živočíchy, keďže je obdobie vegetácie. Je to príjemná voda vhodná pre rodiny s deťmi, nič náročné a odporúčam každému, aby na túto vodu išiel. Je to ohromný relax, pohoda, najmä keď sa aj s deťmi môžu zastaviť na štrkových laviciach, opekať si a podobne,“ doplnil Koščál.

„Veríme, že vznikne z toho pekná tradícia do budúcich rokov a budeme vody odomykať takto spoločne,“ uviedla organizátorka sokolovsko-hlohovskej časti Katarína Roháľová. „Cieľom podujatia bolo ukázať ľuďom možnosti výletov, zážitkov pre všetkých. Dali sme dokopy perfektných zabezpečovateľov – splavovateľov, ktorí majú skvelé programy, majú zorganizované splavy a sú spoľahliví,“ dodala Roháľová.

Riaditeľka Rezortu Piešťany Tatiana Nevolná skonštatovala, že počas dlhej pandemickej prestávky Rezort Piešťany nezaháľal a pripravoval podujatia, ktoré teraz môže odštartovať: „Sme veľmi radi, že sme späť, nemáme pandemické opatrenia a môžeme spustiť tento nový zážitkový produkt cestovného ruchu.“

Sezóna splavov na Váhu sa začala v posledný aprílový deň a potrvá až do začiatku októbra. Organizátori splavov zostavili trasy tak, aby sa zabavili nielen milovníci vodných adrenalínových športov, ale aj rodiny s deťmi a všetci výletníci, ktorí chcú v Piešťanoch relaxovať a pritom zažiť niečo nové. Na výber budú tri trasy na starom ramene Váhu Sokolovce – Hlohovec (každú nedeľu), Nové Mesto nad Váhom – Piešťany (každý druhý piatok) a Jalšové – Hlohovec (každú stredu, kratšia trasa).

Splav bude možné absolvovať na nafukovacom alebo plastovom kanoe a rafte, ale aj na paddleboarde. Bližšie informácie sa nachádzajú na webovej stránke Rezortu Piešťany. „Snažíme sa všetkým dať najavo, že sme destinácia pre všetky vekové kategórie a aktívny oddych. Cez Piešťany prechádza najdlhšia rieka na Slovensku, nachádza sa tu vodná nádrž Sĺňava, preto sme radi, že môžeme využiť tento vodný potenciál lokality,“ doplnila Nevolná.

Splavy sa nebudú konať len v Piešťanoch a okolí. Trnavský kraj zážitkov v spolupráci s lokálnymi splavovateľmi a oblastnými organizáciami cestovného ruchu OOCR Rezort Piešťany, OOCR Matúšova zem a OOCR Žitný ostrov pripravila jednodňové podujatie na podporu vodáckych zážitkov, ktoré sa konajú počas celej sezóny v kraji. „Jednou z dôležitých súčastí rozvoja destinácií cestovného ruchu a úloh našej organizácie je aj podpora partnerov, ktorí organizujú splavy. Radi by sme prostredníctvom nich dali do pozornosti širokej verejnosti zo Slovenska a z prihraničných českých regiónov, že užiť si dobrodružstvá na vode je výnimočný zážitok,“ uviedla Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

Fotogaléria

(foto: am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida