Veľké Kostoľany: Parádny prvomájový sprievod

  • Kultúra a spoločnosť / Región
  • 5. mája 2022, 00:01

Veľa radosti, rezkej muziky, pestrý sprievod, vysokánsky symbol lásky – máj ozdobený stužkami. Vo Veľkých Kostoľanoch ho postavili chlapi, poľovníci, hasiči, mladíci i športovci a šlo im to „na šupu“.

Účastníci prvomájového sprievodu vo Veľkých Kostoľanoch boli slávnostne naladení aj vyobliekaní. (Autor: vd)

V sprievode, ktorý sprevádzali a na bezpečnosť dbali miestni dobrovoľní hasiči, udávali tempo muzikanti z Dychovej hudby Rovina pod vedením Petra Čeligu. Ľuďom, ktorí postávali pozdĺž cesty, mávali nielen milovníci historických bicyklov, ale hlavne celé mladé rodiny s deťmi a priaznivci tradícií. Nechýbal parádny starý malotraktor, ale aj jeho veľkí „kolegovia“.

Prvomájový sprievod sa pohol v piatok 29. mája podvečer od Spolku a uberal sa do stredu obce. Veľkokostoľanci mali možnosť fotiť aj natáčať si tú veľkú parádu, čo sa za spevu a muziky blížila k miestu, kde tak ako každý rok aj teraz postavili symbol lásky. Ani trma-vrma okolo neprebudila v dobovom prútenom kočíku spiace bábätko, prikryté štrikovanou prikrývkou. Jeho rodičia si dali záležať na detailoch. Tatino Juraj Pukanec so staršou dcérkou Ľudmilkou kráčali v sprievode tisnúc historický bicykel, vedľa neho jeho manželka tlačila krásny obnovený dobový kočiarik, bábätko si v ňom sladko spinkalo. Na bicykli z čias prvej republiky prišiel vyparádený Juraj Staník v sprievode svojho syna a dcéry. Aj oni mali zberateľské dvojkolesové tátoše. Na pekne obnovenom zelenom malotraktore dofrčal so svojou ratolesťou Miroslav Pavliš mladší.

O mávadlá i pionierske šatky sa postarala Jarka Maslíková, ktorá poprosila svoje kolegyne zo základnej školy o spoluprácu. Vyrobili májové kvetinky, Jarka zhotovila mávadlá z krepového papiera vo farbe trikolóry. Všetko porozdávala deťom v sprievode, ba aj pionierske šatky uviazala. Zahanbiť sa nenechal ani jej manžel, ten šiel v sprievode s bicyklom ozdobeným drevenými vidlami. Aby tých strojov bolo viac, sprievod uzatvárali dva traktory, za volantmi sedeli Martin Kollár a Mário Michalička. V kabínkach sedeli ich malí parťáci.

„Vitajte a bavte sa tu ako za starých čias, vezmite si lízanku alebo horalku,“ ponúkal všetkých účastníkov akcie jej koordinátor Roman Michalík. Obecný úrad dal pripraviť pre svojich obyvateľov občerstvenie. Nechýbali vynikajúce oškvarkové pagáče a tiež niečo tekuté na spláchnutie hrdla. „Som rád, že akcia sa vydarila. Úprimne ďakujem všetkým ľuďom, sponzorom, organizáciám a spolkom, veľmi si ich vážim,“ dodal Michalík.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava