V Piešťanoch má vyrásť moderný domov dôchodcov. Kedy sa tak stane?

  • Inzercia
  • 5. mája 2022, 14:32

V Piešťanoch vznikne nový polyfunkčný projekt Pri Vrbine, ktorého súčasťou má byť senior house od spoločnosti Casa Slovensko. Umiestnenie zariadenia v rámci projektu bude veľkým benefitom, nakoľko by klienti mali možnosť sa začleniť do živého mestského prostredia. Aktuálne projekt čaká na azda už posledné hlasovanie v mestskom zastupiteľstve.

V Piešťanoch vznikne polyfunkčný projekt Pri Vrbine, jeho súčasťou má byť senior house od spoločnosti Casa Slovensko. (Autor: red)

Informácie o projekte nám poskytla v rozhovore štatutárka spoločnosti Casa Slovensko, Martina Stroblová.

Ako by ste opísali Casa Slovensko, aké služby ponúkate svojim klientom?

Na slovenskom trhu pôsobíme od roku 2014. Ako spoločnosť čerpáme skúsenosti z dlhoročných skúseností našich zakladateľov Casa Laiben, ktorý podobné služby poskytujú už 15 rokov v susednej Viedni. Ide o koncept domácností, kde v jednej budove sú tri domácnosti po trinásť a štrnásť klientov. Každá domácnosť sa skladá z vlastnej jedálne, kuchyne a obývacieho priestoru, okolo ktorého sa nachádzajú jednotlivé izby klientov. V podstate je to taký 13-14-izbový byt s vlastnou terasou. Koncept, ako má senior house Casa Slovensko, nebol ešte na Slovensku doposiaľ realizovaný. Momentálne máme na Slovensku dve naše zariadenia, ktoré sa nachádzajú v Pezinku a v Bratislave.

Sme spoločnosť, ktorá je proklientsky orientovaná a naše rozhodnutia sú postavené na klientskej spokojnosti, aby sa klient cítil skutočne

komfortne a bez obáv. Rovnako je pre nás veľmi dôležité, aby aj rodinní príslušníci klienta mali pocit istoty v tom, že je o neho dobre postarané. Naším cieľom je poskytnúť najmä individuálnu starostlivosť o klienta.

V projekte Pri Vrbine plánujeme priniesť dve budovy, v jednej vieme umiestniť 40 klientov. V zariadeniach si nájdu klienti zvýšený komfort, pretože budú mať jednolôžkové izby, čo je na Slovensku neštandardné.

Súčasťou našich zaradení je kuchyňa, obývačka, jedáleň a terasa, kde môžu tráviť klienti spoločne čas.

Aké sú benefity vášho zariadenia?

Rodinní príslušníci majú voľný prístup, ktorý nie je obmedzený, a môžu navštíviť svojich blízkych v ktorúkoľvek hodinu. Všetky izby v našich zariadeniach sú vybavené vlastným sociálnym zariadením, ktoré je bezbariérové. Súčasťou našich zaradení je kuchyňa, obývačka, jedáleň a rovnako terasa, kde môžu tráviť klienti spoločne čas.

Ďalším benefitom je veľmi dobré podchytenie zdravotníckej starostlivosti, ktoré sa stále aj naďalej snažíme rozvíjať. Umiestnili sme priamo do našich zariadení zdravotné sestry, spolupracujeme i s mnohými obvodnými lekármi a máme zmluvu s nemocnicou Milosrdní bratia, ktorí pre nás poskytujú odborné zdravotné služby. Každé zariadenie má aj svojho všeobecného lekára, ktorý zabezpečuje zdravotnú starostlivosť. Súčasťou nášho centra sú i rehabilitačné miestnosti s rehabilitačným personálom, čo je tiež obrovským benefitom pre našich klientov.

V čom sú vaše služby iné od konkurencie?

Jednoznačne je to náš proklientský prístup, na ktorý dbáme, pretože je to niečo, čo na Slovensku nie je až takým bežným štandardom. Zároveň sa snažíme skutočne dbať na to, aby celý náš personál bol tím dobrých odborníkov, ktorí rozumejú rôznym diagnózam, zdravotným či psychickým. Tým dokážeme vytvárať aj väčší komfort nášmu klientovi. Neustále sa snažíme zveľaďovať prostredie, v ktorom naši klienti žijú, a prispôsobujeme ho ich potrebám.

V akom stave sa momentálne nachádza senior house v Piešťanoch?

Aktuálne plánujeme budovať ďalšie zariadenia, jedným z nich má byť senior house v Piešťanoch, ktorý sa má nachádzať v pripravovanom projekte Pri Vrbine. Momentálne sa projekt nachádza ešte stále v riešení stavebného povolenia, ktoré sa veľmi neštandardne predlžuje.

Bohužiaľ, pri projekte Pri Vrbine sa stretávame s prekážkami v stavebnom konaní, o ktoré sa požiadalo ešte v roku 2020. Projekt stále čaká na hlasovanie mestského zastupiteľstva, čo nás veľmi mrzí, pretože vieme, že Piešťany nemajú doriešenú otázku poskytovania služieb prostredníctvom domova dôchodcov. Na základe predošlých rozhovorov vieme, že by mesto naopak uvítalo takúto starostlivosť a senior house v Piešťanoch. 

(inz)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel