Piešťany sa pripájajú k elektromobilite, predstavujú zámer budovať nabíjacie stanice

Mesto Piešťany ide budovať sieť nabíjacích staníc pre eloktromobily. Podklady pre vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže na ich výstavbu smerujú na prerokovanie do mestského zastupiteľstva. Celkovo ide o desať nabíjacích staníc v rôznych lokalitách mesta, pričom tri z nich by mali byť rýchlonabíjačky.

Po zrealizovaní projektu v meste by pribudlo desať nabíjacích miest pre elektromobily. (Autor: MsÚ Piešťany)

Pri výbere lokalít bol pre radnicu jeden z rozhodujúcich faktorov zámer umiestniť nabíjacie stanice v blízkosti trafostaníc. Podľa predkladaného materiálu čím viac je elektronabíjačka vzdialená od trafostanice, tým sú straty energie väčšie.

Zo zámeru sa vyradili trafostanice na súkromných pozemkoch a dopravne exponované lokality s nemožnosťou vybudovania odstavnej plochy v dostatočnej blízkosti od trafostanice. Pri všetkých trafostaniciach v zámere je uvedené, že ich kapacita postačuje pre pripojenie nabíjačky s výkonom 44 kW.

Pri výbere lokalít bol jeden z rozhodujúcich faktorov zámer umiestniť elektronabíjačky v blízkosti trafostaníc.

Návrh vhodných lokalít pre vybudovanie verejne dostupných nabíjacích staníc formou verejnej obchodnej súťaže:

– Bodona, Čachtická ul., parkovacie miesta na východnej strane bytového domu č. 15

– Na Vŕšku, Kláštorská ul., parkovacie miesta pri začiatku Agátovej ul. (Rýchla nabíjacia stanica)

– Sídlisko Vodárenská, Vodárenská ul., pri objekte kotolne na Vodárenskej č. 76

– Sídlisko Valová, Valová ul., parkovisko parkovacie miesta na západnej strane TS č. 36

– Sídlisko Prednádražie, Ul. A. Hlinku, plocha pri garážach A. Hlinku č. 13

– Centrum, Nám. SNP, parkovacie miesta severne od mestského úradu (rýchla + pomalá nabíjacia stanica)

– Javorová, parkovisko uprostred ulice na úrovni Javorová č. 30

– Sídlisko Adam Trajan, Ul. E. F. Scherera, parkovisko na východnej strane TS č. 93

– Sídlisko Adam Trajan, Ul. Mateja Bela, parkovisko pred vchodom č. 35

– Lodenica, Rekreačná ul., parkovisko pri križovatke ulíc Rekreačná – K Lodenici (rýchla nabíjacia stanica)

Pri každej nabíjacej stanici by mali byť pre nabíjanie elektromobilu vyčlenené dve parkovacie miesta.

Ako uvádza predkladaný materiál, vybudovanie podpornej infraštruktúry elektrických nabíjacích staníc v blízkosti hustejšie osídlených oblastí a sídlisk môže poštuchnúť obyvateľov mesta pri rozhodovaní o kúpe dopravného prostriedku a pomôže väčšiemu rozšíreniu ekologických vozidiel v meste.

Podľa údajov z evidencie vozidiel bolo k 30. júnu 2021 v Piešťanoch registrovaných 261 vozidiel s elektrickým pohonom, z toho 22 čisto elektrických a 15 nabíjateľných hybridov.

V meste sa k 30. septembru 2021 nachádzalo osem verejne dostupných nabíjacích lokalít s 21 nabíjacími bodmi, z toho päť rýchlonabíjacích, štyri kombinované a zvyšok pomalých nabíjacích staníc. Všetky prevádzkujú podnikateľské subjekty.

V prípade realizácie tohto mestského projektu formou verejnej obchodnej súťaže je podľa predkladaného materiálu potrebné lokality súťažiť ako celok. Priestorový záber, resp. rozsah výmery bude stanovený plochou parkovacieho miesta a plochou nevyhnutnou pre umiestnenie nabíjacej stanice a príslušenstva potrebného pre zabezpečenie jej prevádzky a funkčnosti.

Výmera pozemku jednej lokality nepresiahne päťdesiat metrov štvorcových pre plochu jednej nabíjacej stanice s parkovacími miestami. Súčasťou realizácie sú parkovacie plochy, ktoré k nabíjacím staniciam prislúchajú. Realizátor musí garantovať možnosť rozšírenia počtu parkovacích miest na nabíjanie elektromobilov v rámci jednej lokality a v prípade potreby zmenu z pomalej na rýchlonabíjaciu stanicu.

Elektrostanice musia umožňovať nabíjanie elektromobilov elektrickou energiou s minimálnym nabíjacím výkonom 22 kW (pre pomalé) a 44 kW (pre rýchle) nabíjanie s možnosťou nabíjania dvoch elektromobilov súčasne s využitím konektorov minimálne typu Mennekes Type 2, CCS a CHAdeMO.

Vybudovaná nabíjacia stanica bude vo vlastníctve podnikateľského subjektu, ktorý po uplynutí doby nájmu bude musieť odstrániť, prípadne ju mesto/nový nájomník za zostatkovú cenu musí odkúpiť. V prípade vybudovania časti plochy na zeleni je možné do podmienok doplniť aj vysadenie stromov v okolí.

zdroj: MsÚ Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav