Bylinkárka radí: Borák aj na ľahšie depresie

  • Bylinkárka radí
  • 4. mája 2022, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví borák lekársky.

Na zber boráka lekárskeho si vezmite rukavice. (Autor: Paasikivi)

Borák lekársky (Borago officinalis) je jednoročná bylina vysoká 40 až 100 cm. Jeho prízemné listy vytvárajú ružicu s rozkonárenou stonkou, na ktorej vyrastajú striedavé, husto chlpaté vajcovité listy. Stonka je ukončená riedkymi úbormi modrých hviezdicovitých kvetov. Z nich sa vyvíjajú hnedé tvrdky. Na liečebné účely sa od júna do septembra zberá kvitnúca vňať. Keďže bylina je drsno chlpatá, zber sa robí v rukaviciach.

Borák pochádza zo Stredomoria a zo strednej Ázie, neskôr sa dostal do celej Európy. U nás sa pestuje. Odrezávame horné časti rastliny, tá znovu dorastie. Vňať sa nechá najskôr na slnku a potom ju sušíme v tieni alebo v sušiarňach. Borák vonia a chutí ako uhorka. Jeho liečivými látkami sú triesloviny, saponíny, slizy, flavonoidy, kyselina kremičitá, minerálne látky, draslík, vápnik, vitamíny, najmä vitamín C, cholín, tanín.

Ako liečivá rastlina má všestranné uplatnenie. Má protizápalové a upokojujúce pôsobenie, je vhodná na liečbu ľahších depresií. Kyselina kremičitá v boráku napomáha rastu vlasov, nechtov a má povzbudzujúci účinok na metabolizmus. Borák posilňuje činnosť srdcového svalu, znižuje tlak krvi. Má aj močopudné účinky, pomáha pri zápaloch močových ciest a zmierňuje reumatické bolesti. Odporúčam ho pri zápaloch dýchacích ciest a zažívacieho traktu i na ochranu slizníc pred vredmi. Používam ho aj zvonka do kúpeľa alebo ako obklad pri kožných vyrážkach či ako kloktadlo pri zapálenom hrdle. Upokojujúci účinok má borákové víno, šťava z čerstvých listov pomáha pri nervovom vyčerpaní a depresiách.

Čaj z boráka

Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo sušenej vňate boráka lekárskeho, 2,5 dl vody

Postup: 1 ČL čerstvú alebo sušenú vňať zalejeme 2,5 dl vriacej vody a 10 minút lúhujeme. Pijeme dva až trikrát denne, pri urologických problémoch aj štyrikrát za deň. Užívame až do vyliečenia.

Šťava z vňate

Potrebujeme: 200 g čerstvej vňate boráka lekárskeho, 2 dl vody, mixér

Postup: Vňať a vodu dáme do mixéra, rozmixujeme a štyri hodiny necháme odstáť. Potom precedíme a raz denne užijeme po dobu štrnásť dní. Šťava je vhodná pri nervovom vyčerpaní, nervovom vypätí, depresiách, má upokojujúce účinky.

Borákové víno

Potrebujeme: 100 g čerstvej vňate boráka lekárskeho, 1 l bieleho alebo červeného vína

Postup: Vňať dáme do 1 l zaváraninového pohára a zalejeme 1 l červeného alebo bieleho vína. Spolu macerujeme na tmavom, chladnom mieste 7 dní, potom prefiltrujeme cez gázu. Uskladníme v chladničke a užívame každý deň dopoludnia 50 ml. Víno má upokojujúce účinky, je vhodné na posilnenie srdiečka. Užívame až do minutia vínka.

Odvar na unavené, červené a suché oči

Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo vňate boráka lekárskeho, 1,5 dl vody

Postup: 1 ČL čerstvej alebo sušenej vňate povaríme 5 minút v 2 dl vody. Lúhujeme 10 minút, precedíme a namočíme handričku, mierne vyžmýkame a priložíme na oči. Obklad previažeme, najlepšie na noc. Robíme až do vyliečenia.

Kúpeľ

Potrebujeme: 200 g čerstvej alebo sušenej vňate boráka lekárskeho, 2 l vody

Postup: Vňať povaríme vo vode 15 minút. Lúhujeme 30 minút a precedíme do pripraveného kúpeľa, ktorý trvá 15 až 20 minút. Kúpeľ je najlepšie robiť dvakrát do týždňa a 20 minút po večeri, už nevychádzame von. Zmierňuje reumatické bolesti a je vhodný aj pri zle sa hojacich ranách, vredoch, popáleninách.

Olej

Potrebujeme: 100 g čerstvej nakrájanej vňate boráka lekárskeho, 1 l slnečnicového oleja, 1 l pohár

Postup: Vňať vložíme do 1 l pohára s uzáverom, zalejeme 1 l slnečnicového oleja a necháme 7 dní lúhovať. Potom precedíme cez gázu.

Ocot

Potrebujeme: 100 g čerstvej nakrájanej vňate boráka lekárskeho, 1 l kuchynského octu, 1 l pohár

Postup: Vňať vložíme do 1 l pohára s uzáverom, zalejeme 1 l kuchynským octom a necháme 7 dní lúhovať. Potom precedíme cez gázu.

Borákový olej a ocot pridávame do jedál, šalátov alebo môžeme použiť aj do kúpeľa pri ťažko sa hojacich ranách a vredoch na koži.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín