Euro Tour na piešťanskom gymnáziu a úspechy jeho študentov

  • Mladí dnes / Školy / Piešťany
  • 3. mája 2022, 00:01

Obdobie po pandémii naštartovalo študentov Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch k výkonom, ktoré hovoria o kráse ich vitálnej mladosti, chuti pracovať na sebe a o tvorivom entuziazme.

(Zľava) Oliver Marek, Viktória Drábiková, učiteľ Peter Rusnák a Andrej Marek na krajskom kole súťaže Mladý Európan 2022 v Senici. (Autor: Roman Ondrejka/Ester Šmídová/Europe Direct)

Na piešťanskom gymnáziu sa 12. apríla uskutočnil workshop regionálneho centra Europe Direct zo Senice, ktorý za vedenie školy otvorila zástupkyňa Erika Horváthová a garant podujatia Peter Rusnák. V rámci programu Euro Tour 2022 workshop pripravil pre študentov témy spoločného európskeho priestoru, možnosti zahraničných stáží a programov študentských mobilít. Lektori regionálneho centra predstavili gymnazistom európske benefity v téme „Čo robí EÚ pre mňa…“ a poukázali na rôzne možnosti pri úsilí o zlepšenie komunikačných schopností v cudzom jazyku, ako aj pri vytváraní študentského portfólia, ktoré gymnazistom pomáha pri dosahovaní ich budúcich profesijných cieľov.

Medzi víťazmi krajského Olympiády ľudských práv kola boli aj Romana Švecová a Lukáš Mojžiš.

Študentov informovali aj o možnostiach programu Discover, ktorý prináša skvelú príležitosť spoznávania európskych krajín s minimálnymi nákladmi na réžiu. Gymnázium opäť potvrdilo, že v jeho ponuke je množstvo príležitostí, ktoré prispievajú k osobnému rastu študentov a vytvárajú tvorivé prostredie pre kultiváciu ich zručností v praxi.

Potenciál vedomostného programu Europe Direct sa následne podujali preveriť piešťanskí gymnazisti v krajskom kole súťaže Mladý Európan 2022 v Senici. Študenti bilingválnych tried Oliver Marek (4. B), Viktória Drábiková (2. B) a Andrej Marek (septima) pripravili podľa hodnotenia komisie kvalitnú úvahu o českej vzdelávacej politike a o Prahe mysteriózneho Franza Kafku. Po dôkladnom štúdiu európskych reálií študenti Gymnázia Pierra de Coubertina dokázali v dvojkolovej vyraďovacej súťaži najlepšie zo všetkých zúčastnených škôl vyriešiť úlohy testu a obstáli aj vo finále, kde sa konečným súčtom bodov umiestnili na druhej priečke.

Medzi úspechmi gymnazistov v európskych témach i v oblasti domáceho a medzinárodného práva musíme spomenúť aj reprezentáciu školy, mesta Piešťany a Trnavského samosprávneho kraja v celoštátnom kole 24. ročníka Olympiády ľudských práv, ktoré sa uskutočnilo 6.-8. apríla v Bratislave pod záštitou slovenskej prezidentky, ministerky spravodlivosti a verejnej ochrankyne práv.

Na piešťanskom gymnáziu sa 12. apríla uskutočnil workshop regionálneho centra Europe Direct.

Medzi víťazmi krajského kola, ktorých do súťaže pripravoval učiteľ Peter Rusnák, boli aj maturant Lukáš Mojžiš (4. D) a Romana Švecová (2. A). Vo viackolovom vyraďovacom zápolení, pri riešení prípadov a modelových situácií, sa gymnazisti umiestnili medzi úspešnými riešiteľmi zadaných úloh. Najvýznamnejší úspech v tvrdej konkurencii študentov z viac ako 50 slovenských gymnázií a odborných škôl zaznamenala Romana Švecová, ktorá obsadila tretie miesto v sekcii obhajob projektov vyhlásenej Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Bodovala témou Dopad klimatickej zmeny na ľudské práva.

Výbornými výsledkami a umiestnením v národnom kole olympiády piešťanskí gymnazisti preukázali, že ich ambície úspešne zdolávať výzvy sú oprávnené.

Bronislava Macová, študentka 4. A

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav