Bylinkárka radí: Púpava je naším pokladom

  • Bylinkárka radí
  • 3. mája 2022, 13:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví púpavu lekársku.

Púpava lekárska
Púpava lekárska je mimoriadne vzácna bylinka, má širokospektrálne uplatnenie. foto: vd

Púpava lekárska (Taraxacum officinale) je trváca bylina. Z podzemku vyrastá vretenovitý dužinatý a rozkonárený koreň, ktorý po poranení podobne ako celá rastlina roní biele mlieko. Zo stredu prízemnej ružice listov vyrastá stvol zakončený pomerne veľkými súbormi jazykovitých žltých kvetov. Kvitne v apríli až v septembri.

Púpava lekárska, ľudovo nazývaná mlieč, je pre záhradkára nepríjemná burina, ale pre bylinkára dôležitá liečivá rastlina. Každý záhradkár sa jej chce vo svojej záhradke zbaviť. Ale keď sa nám to raz podarí, bude nám beda! Mnoho záhradkárov totiž nevie, aký poklad mu v záhradke rastie.

Púpava lekárska je mimoriadne vzácna bylinka, ktorá má širokospektrálne uplatnenie. Jej minulosť ako liečivej rastliny možno vystopovať v arabskej oblasti. Prvé zmienky o nej pochádzajú až z konca stredoveku.

Púpava obsahuje veľa liečivých látok, vitamíny, A, B2, C, D, triesloviny, fruktózu, fytosteroli, inulín, sliz, soli sodíku, draslík, mangán, síru, a i. Je celá liečivá. Horká chuť púpavy ju predurčuje na liečenie chorôb tráviaceho traktu. Výskumy poukazujú na jej protirakovinové účinky. Tým, že dodáva telu potrebné vitamíny, je výborným prostriedkom proti jarnej únave. Podnecuje činnosť životne dôležitých žliaz, podporuje činnosť pečene, žlčníka, obličiek, čriev, srdca, pankreasu, podporuje tvorbu novej krvi, odvodňuje organizmus, dobrá je aj pri liečení cukrovky. Používam ju pri horúčke, hnačke, pri ochoreniach pečene, žlčníka, pri ekzémoch a parazitoch, je to silne čistiaca rastlina. Odporúčam šesťtýždňovú kúru, denne skonzumujeme niekoľko stoniek alebo listov púpavy.

Upozornenie: Opatrnosť sa odporúča v tehotenstve, inak nemá žiadne nepriaznivé účinky.

Púpavový ocot

Potrebujeme: 50 g púpavových čerstvých kvetov, 50 g čerstvých listov púpavy, 50 g čerstvého koreňa púpavy

Postup: Všetko dáme do 5 l pohára a zalejeme jablčným octom. Dobre uzavrieme a necháme tri týždne odstáť. Občas pohár pretrasieme. Potom precedíme a znova do toho istého precedeného octu dáme čerstvé kvety, listy aj koreň a necháme dva týždne odstáť. Precedíme a proces opakujeme s tým, že necháme odstáť už len týždeň. Precedíme. Tento ocot pridávame do kúpeľa, pôsobí ako tonikum, čistí pokožku a pomáha na kožné ochorenia. Môžeme ho pridať aj do šalátov.

Púpavový čaj

Potrebujeme: 50 g sušeného koreňa púpavy lekárskej, 20 g sušeného koreňa čakanky obyčajnej, 10 g sušených listov lastovičníka väčšieho, 30 g sušenej vňate medovky lekárskej

Postup: Bylinky spolu zmiešame. 1 ČL tejto čajovej zmesi zalejeme 2,5 dl vriacej vody a 10 minút necháme lúhovať. Precedíme a pijeme trikrát denne vždy pred jedlom.

Púpavový sirup

Potrebujeme: 1 kg čerstvých púpavových kvetov, 3 citróny, 2 kg kryštálového cukru, 2 l vody

Postup: Púpavové čerstvé kvety a dobre umyté citróny dáme do vody, privedieme do varu a pomaly varíme 15 minút, odvar stále miešame. Necháme odstáť 24 hodín. Keď odvar vychladne, vložíme ho na 24 hodín do chladničky. Odstáty odvar cez gázu scedíme, to, čo ostane v gáze, ešte vyžmýkame, do iného kastrólika prisypeme cukor a varíme na miernom ohni 1,5 hodiny až do zhustnutia sirupu. Hotový sirup nalejeme do čistých pohárikov a dáme sterilizovať. 

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj