Pedagóg Vojtech Filo slávi deväťdesiatiny, blahoželali mu gymnazisti

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 2. mája 2022, 00:01

S kyticou kvetov a prianím všetkého dobrého prišli minulý týždeň na návštevu k svojmu pedagógovi Vojtechovi Filovi bývalí maturanti piešťanského gymnázia zo 4. A triedy z roku 1978. Vinšovali mu k 90. narodeninám aj meninám zároveň. Pán Filo mal úprimnú radosť. Vtipkoval, veľa sa spolu nasmiali, pospomínali na roky štúdia aj ďalšie, pretože matematika a deskriptívna geometria, ktorú pán profesor celé dlhé roky vyučoval, mnohých inšpirovali k ďalšiemu štúdiu.

Medzi gratulantmi boli aj bývali bývalí študenti Vojtecha Fila, Ivana Keblovská a Ján Aštary. (Autor: archív Ivany Keblovskej)

„Návštevu nášho profesora zorganizovali spolužiaci Anna a Ján Aštaryovci. Sú to manželia, ktorí sa spoznali ešte počas stredoškolských štúdií,“ uviedla Ivana Keblovská. A tak sa u Filovcov, kde ich okrem profesora vítala i jeho manželka a najmladšia dcéra, zišli aj Filovi ďalší žiaci: Ľubica Blahová, Jana Svitková, Anna Matulíková a Juraj Lulovič.

„Dôchodcovia prišli blahoželať dôchodcovi,“ smiala sa Keblovská. „Ak by pán profesor nemusel používať invalidný vozíček, ku ktorému má doma aj výťah, bol by celkom fit. Má čistejšiu hlavu ako my. Pospomínali sme si na mnohé veci a uvedomili si, že tento muž, ktorý sa neskôr stal riaditeľom cirkevného gymnázia, vychoval polovicu Piešťan. Bol láskavý, nikdy nezvyšoval hlas, problémy sa snažil riešiť s nadhľadom a bez negatívnych emócií. Vojtech Filo so svojou manželkou vychovali tri deti a stovkám ďalších pán profesor svojím životom a pôsobením ukázal cestu, ako sa vzdelávať a hlavne – žiť,“ dodala jeho žiačka.

Jej spolužiačka Anna Aštaryová ju doplnila: „Chcem pripomenúť fakt, že RNDr. Vojtech Filo sa spolu s vdp. Jozefom Vlasákom zaslúžili o založenie cirkevnej základnej školy a neskôr cirkevného gymnázia v Piešťanoch.“

A teraz trošku na odľahčenie. Piešťanský týždeň pred deviatimi rokmi zverejnil fotografiu študentov, ktorí maturovali na bývalej SVŠ-ke v Piešťanoch, dnešnom gymnáziu, v roku 1963. „K maturite nás vtedy doviedol pán profesor Vojtech Filo, ktorý nás učil matematiku a deskriptívnu geometriu v treťom a štvrtom ročníku,“ skonštatovala Piešťanka Viera Ranová. Aj ona potvrdila slová Keblovskej: „Pán Filo bol vysoký, štíhly, šarmantný a láskavý pedagóg. Často nám opakoval jednu múdrosť: ‚Dobrý kohút nikdy nestlstne!‘ Je to už veľa rokov, ale na túto vtipnú zásadu, vyslovenú z jeho úst, nikdy nezabudnem.“

Redakcia Piešťanského týždňa sa pripája k desiatkam gratulantov z celého mesta aj okolia. Prajeme jemu i jeho manželke pekné chvíle so svojimi najmilšími a plno pozitívnej, radostnej energie! 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín