Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 1. mája 2022, 00:07

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, žijeme zložitú dobu. Žiaľ, nie je to filozofický úvod úvahy o hodnotách, je to varovné konštatovanie. Kritériá hodnotiace priebeh a kvalitu našich dní sú zo dňa na deň horšie. Zdá sa, že pandemické nebezpečenstvo ustúpilo s prichádzajúcou jarou, ale ešte horšia hrozba sprevádza naše dni, nech sme kdekoľvek.

Vojna ničí a zabíja, milióny ľudí museli opustiť domovy v záchrane životov svojich a svojich blízkych. Ostali odkázaní na pomoc svojho okolia. S hrdosťou počúvam príbehy mojich známych i menej známych, ktorí s nadšením hovoria o svojich vydarených činoch v súvislosti s pomocou ukrajinským utečencom. Ešte trvá táto nálada, ale začínajú sa objavovať „kuvičie“ hlasy o tom, ako nám berú možnosti zamestnania, ako ubúda voľných miest v materských školách, ako sa Ukrajinci vozia v drahých autách, preto ich treba poškriabať so zlovestnou značkou „Z“.

Stúpajú ceny základných potrieb a pohonných hmôt, prosím, nepodľahnime skratom v hodnotení a hľadaní príčin tohto javu. Včera som na prechádzke stretol rodinku – mama, dcéra, synček, babička. Sú z Odesy. Dcérka by sa rada bicyklovala. Mám jeden dámsky bicykel v garáži, nájde svoje využitie. A tiež by rada pokračovala v hudobnej. Zajtra tam zájdem. Nechválim sa, teším sa, že môžem pomôcť, a hlavne, že je nás takých viac. Som hrdý.

Rádio Piešťany je po celé obdobie trvania ankety Esprit mediálnym partnerom tohto významného kultúrneho podujatia. V relácii Podoby džezu prinášame informácie o nominovaných albumoch a ich tvorcoch, sme vždy pri oceňovaní laureátov ankety. Súčasťou relácie je reportáž a rozhovory s účastníkmi, organizátormi, publicistami a osobnosťami kultúrnej scény.

Spolu s ďalším džezovým dejateľom v našom meste, Viktorom Zappnerom, sme boli aj členmi poroty niekoľkých ročníkov ankety. V sobotu 30. apríla, v deň osláv Medzinárodného dňa džezu, budeme opäť pri tom, aby sme vám priblížili túto ojedinelú udalosť. Hlasovanie verejnosti prebieha do 28. apríla na portáli jazz.sk, kde môžete o nositeľovi ceny verejnosti Esprit 2021 rozhodnúť aj vy. O cene odborníkov rozhodne medzinárodná porota.

Budúca relácia Podoby džezu na Rádiu Piešťany má poradové číslo 399. Sme teda jediný krok od jubilejnej relácie, v ktorej by sme radi pripomenuli viac než desaťročné trvanie pravidelného vysielania relácie Podoby džezu. Vaše ohlasy sú dôkazom o jej počúvanosti a obľúbenosti a dovoľte mi aj touto cestou za ne poďakovať. Sú pre nás povzbudením a zároveň záväzkom.

Džezu a vám verný Jano Babič

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
sobota, 11. mája 2024
Meniny má Blažena, zajtra Pankrác