Na „Jurkovi“ zažili atmosféru radosti

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 30. apríla 2022, 07:05

Svätojurajská púť k Rotunde sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici pripadla tento rok presne na nedeľu 24. apríla, keď oslavovali meniny všetci Jurajovia. V noci zo soboty na nedeľu pršalo, a tak pútnici kráčali po rozbahnenej ceste od parkoviska cez les až k rotunde, kde o desiatej hodine celebroval fundačnú svätú omšu nitriansky biskup mons. Viliam Judák.

Nedeľnú fundačnú omšu, ktorá tento rok vyšla „na Juraja“, si vypočuli stovky veriacich. (Autor: Janka Horylová)

Vonku fúkal vietor ako odušu, ale ani ten nemohol pokaziť náladu ľuďom, ktorí sa tu zišli zblízka i z ďaleka. Organizátori obľúbeného podujatia pripravili pre návštevníkov pestrý program s jarmokom, výstavou fotografií, sokoliarmi, lesnou pedagogikou aj koncertmi.

„Napriek nie veľmi priaznivému počasiu, pretože fúkal silný, chladný vietor, bolo ‚na Jurkovi‘ dosť ľudí. Na lúke sa zhromaždili rodiny s deťmi, záujem mali o opekačku, bolo to možné iba v závetrí, ľudia to aj využívali. Deti mali radosť zo všetkého. Tešili sa zo stánkov s hračkami, sladkosťami, skladali puzzle, jazdili na koni. Dospelí zasa uprednostnili stánky s občerstvením, veľa ľudí išlo od parkoviska lesom blatistou cestou so psíkmi,“ uviedla návštevníčka púte Janka Horylová z Rakovíc. „Súčasťou rotundy je aj zrekonštruovaná izba pre pustovníka s dobovým zariadením a pecou. Občianske združenie a nadšenci urobili na rotunde kus roboty,“ dodala naša čitateľka.

Rotunda svätého Juraja v Nitrianskej Blatnici v okrese Topoľčany je najstaršou stojacou rotundou na Slovensku aj v Čechách. Ukázal to reštaurátorský výskum. Až do roku 2012 sa predpokladalo, že známa rotunda vznikla v prvej polovici 11. storočia, ale reštaurátori zistili, že je staršia a pochádza až z obdobia Veľkej Moravy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava