Deň Zeme v Elektrárni bol užitočný nielen pre deti

Mnohé inštitúcie na Deň Zeme každoročne pripravujú aktivity, koncerty, festivaly či pochody za ochranu prírody. Elektrárňa Piešťany nie je výnimkou, keďže svoj program neorientuje len na vedecko-technické vzdelávanie, ale aj na ekológiu. V piatok 22. apríla privítala malých i veľkých, ktorí sa hravou formou dozvedeli niečo nové aj o energiách.

Úlohy deťom i dospelým na stanovištiach vysvetľoval študent Timotej Galbavý. (Autor: am)

Počasie piatkovým podujatiam neprialo, a tak sa aj elektrárenský Deň Zeme presunul do interiéru budovy. Pôvodne plánovanú stavbu hmyzieho domčeka nahradili spoznávaním hmyzu a chrobákov, ich dôležitosti a priestorov, v ktorých sa najradšej „ubytujú“.

Nechýbalo však ani vzdelávanie týkajúce sa spotreby v domácnostiach a s tým súvisiacich financií. Stanovištia venované teplu, vode či elektrine boli užitočné aj pre dospelých návštevníkov, nielen pre tých menších. Pri teplote v dome či byte sa rodiny dozvedeli, koľko stupňov by malo byť v jednotlivých miestnostiach, ale tiež to, ako rýchlo unikajú z rodinného rozpočtu peniaze, keď sa doma kúri príliš. Deti si na príklade rýchlo vysypaného ovsa, predstavujúceho „utekajúce“ peniaze, vyskúšali, ako ťažko sa zarábajú naspäť. Kým pri otočení termostatu na maximum sa ovos nekontrolovateľne sypal preč, jeho spätné naberanie hrnčekom a napĺňanie pôvodnej nádoby (rodinného rozpočtu) bolo prácne a pomalé. Návštevníci sa však dozvedeli i to, ako kúriť efektívne a čo všetko nám môže pomôcť vo finále ušetriť.

Ďalším stanovišťom boli váhy. Tie predstavovali energetickú náročnosť balenej vody, čiže koľko vody je potrebné minúť na výrobu jednej balenej vody. Deti pri vyvažovaní zistili, že pomer je 1:9, teda na výrobu jednej balenej vody je potrebný objem vody, ktorý by sa zmestil do deviatich fliaš. Tiež sa dozvedeli, že kombináciou všetkých energetických vstupov si výroba balenej vody vyžaduje medzi 1,5 až 2,8 kWh energie na liter, čo by zabezpečilo chod chladničky energetickej triedy A na 1,5 až 3 dni.

O elektrine sa čosi nové návštevníci dozvedeli aj na ďalšom stanovišti. Tam boli pripravené zástrčky a zásuvky – zástrčky predstavovali spotrebič, ako napríklad umývačku riadu, fén či vysávač, zásuvky cenu elektriny, ktorú by sme zaplatili, ak by sme spotrebič používali hodinu každý deň po dobu jedného roka. Pri správnom priradení spotrebiča k cene energie sa rozsvietila kontrolná dióda.

Deti si tiež mohli v inej miestnosti vyskúšať gápel, zariadenie, ktoré, keď sa manuálne točí, vytvára napätie okolo 24 voltov. Nechýbali ani šuplíkové stromy – v jednom sa nachádzali otázky týkajúce sa ekológie, v druhom odpovede. Deti hľadali, ktorá odpoveď súvisí s ktorou otázkou.

Vo veľkej elektrárenskej sále sa nachádzali aj tvorivé dielne. Návštevníci si mohli vyskúšať maľovanie na keramiku spolu so Slovenskou ľudovou majolikou Modra, ale tiež paličkovanú čipku vďaka Klubu paličkovanej čipky Bábence Krakovany.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj