Rekonštruujú hlavný chodník cintorína na Bratislavskej

Na cintoríne na Bratislavskej ceste v Piešťanoch sa v uplynulom týždni začala rekonštrukcia hlavného chodníka, ktorý prechádza po katolíckej časti cintorína od domu smútku popri hlavnom kríži až po vsypovú lúčku. Zhotoviteľ chodníka začal s prácami vo štvrtok 21. apríla, na výkopové práce, stavbu inžinierskych sietí a položenie zámkovej dlažby má šesťdesiat pracovných dní.

(Autor: vd)

ktorý vozíme na skládku do Nového Mesta nad Váhom,“ uviedol vodič menšieho nákladného auta, ktoré odvážalo rozbitý asfalt na medziskládku, na parkovisku pri zadnej bráne cintorína na Dopravnej ulici. Zatiaľ jeho kolegovia – jeden so zbíjačkou, druhý s bagrom – odkrývali podložie.

„Pod chodník, ktorý bude zo zámkovej dlažby, uložia inžinierske siete, aby nám fungovali lampy, rozhlas aj kamerové systémy,“ povedala Jana Zvonárová, vedúca Strediska pietnych služieb príspevkovej organizácie Služby mesta Piešťany. Zároveň požiadala všetkých návštevníkov cintorína o trpezlivosť a toleranciu, aby dodržiavali pokyny stavebníka, neohrozovali seba ani priebeh výstavby a používali chodník v evanjelickej časti cintorína, prípadne bočné chodníčky pomedzi hrobové miesta.

Novinkou je vsypová lúčka

Vsypová lúčka je pietne miesto s udržovaným trávnikom a slúži na ukladanie spopolnených ostatkov do anonymných, ale presne vytýčených jamiek. Vsyp sa vykonáva tak, že do jamky (priemer 20 cm, hĺbka 50 cm) sa vsype popol zosnulého. Po vsypaní sa časť zeminy vráti späť do jamky aj s trávnatým výsekom. Na ploche trávnika nie je dovolené páliť sviečky či ukladať kvety. Na tento účel slúži priestor zámkovej dlažby po okraji lúčky. Na lúčku je prísny zákaz vstupu z dôvodu zachovania piety. Vsyp môže vykonávať iba prevádzkovateľ pohrebiska od 1. apríla do 30. októbra.

Prevádzkovateľ je oprávnený zvädnuté alebo inak znehodnotené kvetinové dary, prípadne iné predmety z tohto miesta odstrániť. Žiadosť o vykonanie vsypu môžu pozostalí podať v kancelári prevádzkovateľa pohrebiska, žiadateľ zaplatí jednorazový poplatok za jeho vykonanie. Miesto sa neoznačuje.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián