Jarné zametanie ulíc je už v plnom prúde

Zametanie ulíc po zimnom posype je v Piešťanoch v plnom prúde. Ako nám potvrdila Hana Dupkaničová, riaditeľka Služieb Mesta Piešťany, túto jar majú vďaka miernej zime so zametaním zimného posypu z mestských ciest a chodníkov o čosi menej práce. Štandardne majú na celú zimu zabezpečených 250 ton štrku, ktorý zvyčajne aj spotrebujú, no počas tejto zimy im na protišmykový posyp stačilo zhruba 150 ton, ktoré v meste posýpače rozsypali a teraz ho zamietacie autá musia z ulíc a chodníkov pozbierať.

Okrem ciest Služby mesta Piešťany zametajú aj chodníky a plochy v parku. (Autor: SMP)

„V uliciach mesta už od konca februára zametáme za pomoci troch zametacích áut. Túto sezónu nám pomohlo, že v zime nebolo veľa snehu a ani námraza sa príliš netvorila, tak sme mohli s rozsýpaním štrku šetriť,“ vysvetlila nám Hana Dupkaničová.

V minulosti odzneli i hlasy, či sa nedá posypový materiál použitý na cesty a chodníky pozametať a recyklovať. Posypový materiál je však kategorizovaný ako odpad z ulíc, nedá sa recyklovať. Po čistotnej aj technickej stránke stratil svoju funkčnosť a kamenná drť z vápenca sa budúcu zimu nedá znovu použiť. Je s ňou nakladané v zmysle zákona o odpadoch a končí v kontajneroch na zbernom dvore. Preto, ak si aj obyvatelia mesta sami a svojpomocne zvyšky štrku zo zimného posypu pred domami pozametajú, môžu ho spokojne vyhodiť do nádob na komunálny odpad.

Služby mesta Piešťany sa okrem iného starajú aj o správu a údržbu mestských komunikácií. Do toho spadá údržba a oprava ciest, chodníkov, lávok a mostíkov, kanalizačných vpustí, žľabov, údržba zvislého a vodorovného dopravného značenia, svetelnej signalizácie a zvodidiel.

Zastrešujú i odpadové a vodné hospodárstvo – Zberný dvor a Kompostáreň, údržbu verejnej zelene a skleníkové hospodárstvo, čo obsahuje údržbu 112 hektárov zelených verejných plôch a vyhradenej zelene pohrebísk, starostlivosť o približne 11-tisíc stromov, výsadbu, výrub, rezy, frézovanie pňov, údržbu a výsadbu kríkov a líniových živých plotov, kvetinových záhonov, mobilnej zelene a ich chemickú ochranu.

Organizácia tiež zabezpečuje pestovanie letničiek, dvojročiek, trvaliek, okresných drevín a črepníkového materiálu, ale aj údržbu niektorých objektov ako Kolonádový most, detské ihriská a pieskoviská.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav