Dopravné incidenty len s hmotnou škodou sa budú riešiť bez polície

  • Nezaradené
  • 27. apríla 2022, 10:45

Zmena má prispieť k odstráneniu zbytočného blokovania a obmedzovania plynulosti cestnej premávky.

Pixabay.com

Dopravné incidenty, pri ktorých nastane len hmotná škoda v akejkoľvek výške, sa od júna nebudú považovať za dopravnú nehodu, ale len za škodovú udalosť. Vyplýva to z navrhovanej novely zákona o cestnej premávke od koaličných poslancov Lukáša Kyselicu a Jany Majorovej Garstkovej obaja OĽaNO), Radovana Slobodu a Miroslava Žiaka (obaja SaS) a Miloša Svrčeka (Sme rodina), ktorú dnes odobrila vláda. Tá totiž ruší ustanovenie, podľa ktorého je incident so škodou prevyšujúcou jedenapolnásobok väčšej škody podľa Trestného zákona (suma 3 990 eur) dopravnou nehodou. Toto podľa predkladateľov umožní účastníkom dopravnej nehody plne využiť právo si vec vybaviť náhradou škody cez poisťovňu, a to aj bez prítomnosti policajta na mieste.

„Uvedeným sa odstráni zbytočné blokovanie a obmedzovanie plynulosti cestnej premávky až do príchodu policajta na miesto udalosti,“ konštatujú predkladatelia. Ak by niektorý z účastníkov udalosti trval na príchode policajta na miesto a ten zistí, že sú splnené všetky zákonné podmienky pre škodovú udalosť, nebude potrebná rozsiahla dokumentácia udalosti ako dopravnej nehody Tým sa takisto podstatne zníži zbytočné blokovanie a obmedzovanie plynulosti cestnej premávky.

Ministerstvo vnútra, ktoré kabinetu odporučilo návrh novely schváliť, v tejto súvislosti konštatuje, že obdobnú úpravu možno nájsť aj v okolitých štátoch. „Napríklad v Maďarsku klasifikácia dopravnej nehody závisí od miery ublíženia na zdraví spôsobenej vinníkom nehody, bez ohľadu na stupeň materiálnej škody,“ uvádza rezort. V Rakúsku sa zase podľa ministerstva povinnosť oznámiť dopravnú nehodu, pri ktorej bola spôsobená len hmotná škoda, na najbližšej policajnej stanici, nevzťahuje na osoby, ktoré si navzájom poskytli svoje mená a adresy.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
sobota, 11. mája 2024
Meniny má Blažena, zajtra Pankrác