Tip na výlet: Cyklovýlet Piešťany, Horná Streda, Pobedim, Bašovce, Veľké Orvište

Ak nemáte veľa času, zato ho chcete využiť efektívne, pozývame vás na nenáročnú cyklistiku po našom regióne. Na pedáloch sa vydáme od železného mosta popri Biskupickom kanáli k Hornej Strede. Odtiaľ do Pobedima, Bašoviec, Veľkého Orvišťa a nazad do Piešťan. Výlet trvá asi tri hodiny aj so zastávkami na fotenie a obdivovanie krás regiónu.

(Autor: Viera Dusíková/I.M.O.)

V čase, keď sme vyrážali na výlet, sa práve budovala cyklotrasa z Piešťan do Hornej Stredy, takže sme miestami schádzali z bicykla, aby sme sa vyhli stavebným nerovnostiam. Prejdúc okolo rybárskeho revíru Dlhé kusy sme zamierili k mostu, odtiaľ sme sa vybrali vľavo do obce. Neobišli sme miestny Chilli caffe bowling & rum bar, no rum, ktorého tu majú požehnane, najmä čo sa týka ponuky rôznych druhov, sme si počas cyklovýletu nedovolili. Ani bowling nás tentoraz nezlákal. Zato káve a zmrzlinovým pohárom sme neodolali. Krátky oddych a opäť sme „v sedle“.

Za hlavnou cestou sme sa pobrali k železničnému viaduktu smerom na Pobedim. Táto dedinka, ktorej slávu šíria na svojich zásahových odevoch aj obecní hasiči, má zaujímavé pamiatky s dominantným Kostolom sv. Michala Archanjela, faru s pamätnou tabuľou Jána Hollého, technickú pamiatku pôvodne habánsky mlyn a roľnícky dom. V dome z roku 1878 je zachovaný interiér z 19. storočia a nainštalovaná expozícia muzeálneho charakteru.

Nás zaujal staručký mlyn, ktorý je stavebnou a technickou pamiatkou. Pôvodný pobedimský mlyn bol zrejme na potoku Dubová v blízkosti takzvaného hajského mosta. Súčasná budova je postavená v 19. storočí a z pôvodného mlyna sa zachoval kameň s nápisom o oprave mlyna prepoštom Antonom Révayom ako i hrada s ľudskými vlasmi, doklad dávneho mlynárskeho práva. V Pobedime sme si vyskúšali aj kolotoč a vahadlovú hojdačku na detskom ihrisku. Vďaka klasickej železnej konštrukcii uniesli „menšie zadky“.

Z Pobedima nás chodníček viedol popri potoku do Bašoviec rovno k ďalšiemu mlynu a k stodole. A hoci mlyn patrí súkromníkovi, mohli sme sa tu pofotiť pri jeho stodole a tiež sa pokochať výhľadom z mostíka na Dubovú. V obecných archívoch sme sa zo zápisníka kronikára dozvedeli, že: „Nakoľko naša obec (Bašovce) bola výlučne poľnohospodárska, novomestská prepozitúra postavila u nás mlyn na potoku Dubové. Tento mlyn ako prvá mala v prenájme rodina Bieliková, neskôr Antalová a napokon ho vlastnili Jekelovci. Posledným majiteľom mlyna bol roľník Jozef Dekan.“ Teraz tam hospodári známy piešťanský hasič, záchranca skokana z Krajinského mosta, Róbert Dekan.

Cesta z Bašoviec do Veľkého Orvišťa netrvá dlho, o pár minút ste už pri kostolíku. Ale ak by ste si chceli zachytať ryby, čo váš výlet o nejakú hodinku predĺži, môžete tak urobiť v rybníku v Bašovciach či vo Veľkom Orvišti. No a svoj revír – Zástodolie majú pred očami verejnosti trošička skrytý v ústraní aj Pobedimčania. Ak však ryby vynecháte, určite si všimnete krásne vyzdobené okolie kostola vo Veľkom Orvišti. Majú tam inštalované obrázky krížovej cesty. Pri potôčiku, ktorý tadiaľ preteká, „klepoce“ malý vodný mlyn. Kostol pochádza z roku 1743, je zasvätený k úcte Panny Márie Nanebovzatej. Od roku 2012 majú na kostole medenú vežičku a pozlátený kríž s cimburím.

To sme už boli na skok od Piešťan, vial protivietor, takže do jediného kopčeka – diaľničného nadjazdu – sme sa troška zapotili. Výlet bol naozaj vydarený, odporúčame ho aj vám a vašim priateľom!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava