Príjemné stolovanie a racionálna výživa

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 26. apríla 2022, 15:29

Racionálna výživa je základ zdravia. Uprednostňuje čerstvé ovocie a zeleninu, domácu hydinu a ryby, z obilninových výrobkov preferuje celozrnné pekárenské výrobky a z mliečnych produktov najmä kvalitné syry, biele jogurty a kyslomliečne nápoje so živými kultúrami.

Potraviny podstatnou mierou ovplyvňujú kvalitu života, patria k prevencii pred civilizačnými chorobami. Zdravý životný štýl v sebe zahŕňa dostatok fyzickej aktivity a vyvážené stravovanie, ktoré uprednostňuje racionálnu výživu. Dnes aj sladkosti je možné voliť také, ktoré neobsahujú klasický biely cukor. Domáce sušienky či ručne robené keksíky s prírodnými sladidlami obsahujú len minimum kalórií. No podceniť netreba ani prostredie, v ktorom človek jedlo konzumuje. Stolovanie v príjemnej atmosfére podporuje nielen dobré trávenie, ale aj dobrú náladu a rodinnú pohodu. Stačí na stôl položiť farebný obrus, kvetináče s kvetmi a zopár drobných dekorácií, ktoré zútulnia prostredie.  

Nepodceňte pitný režim 

Racionálna výživa je stravovací režim, ktorý telu dodáva všetky potrebné živiny v primeranom množstve a tiež dbá o pravidelný pitný režim. Na plnohodnotnú hydratáciu organizmu je nutné pravidelne prijímať menší objem tekutín v čo najčastejších intervaloch. Telo denne vylučuje približne dva litre tekutín a dôležité je, aby sa tieto straty priebežne počas celého dňa aj dopĺňali. Medzi výdajom a príjmom tekutín v tele musí byť rovnováha. Voda je nevyhnutná na fungovanie metabolizmu, pri trávení, pri regulácií telesnej teploty a pri vylučovaní odpadových látok z tela. Okrem čistej vody sú pre organizmus vhodné aj minerálne vody, rôzne čaje a čerstvé ovocné i zeleninové šťavy.

Podpora imunity

Zdravotný stav je možné podporiť nielen čerstvým ovocím a zeleninou, domácim mäsom, celozrnnými pekárenskými výrobkami, kvalitnými mliečnymi produktmi a pravidelným pitným režimom, ale aj rôznymi vitamínovými doplnkami. Medzi výživové doplnky, ktoré skvelo podporujú imunitný systém patrí napríklad zelený jačmeň, kapsule z moringy, pastilky z echinacey, prášok zo šípok, šťava z aloe alebo z rakytníka. Okrem racionálnej výživy však zdravie nemalou mierou ovplyvňuje pravidelný pohyb, pozitívne myslenie a medziľudské vzťahy. Zanedbateľná nie je ani kvalita spánku. Človek má spať v dobre vyvetranom a farebne vyváženom prostredí, ideálne v prírodných materiáloch. A nemenej dôležité sú aj spánkové rituály. K plnohodnotnému spánku dopomôže večerné dychové cvičenie, bylinkový kúpeľ, príjemná hudba či pekná knižka. Dostatok spánku, relaxácia a pohoda patrí neodmysliteľne k zdravému životnému štýlu.    

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea