Hudobný pavilón má hľadisko vynovené, pódium zatiaľ zostáva v havarijnom stave

Spojili sa dve mestské rozpočtové organizácie – mestské kultúrne stredisko (MsKS) a Služby mesta Piešťany (SMP) – a v Hudobnom pavilóne v mestskom parku sa podarilo vyparádiť lavičky. MsKS zabezpečilo materiál a SMP zrealizovali samotnú prácu a potrebnú techniku.

Hľadisko je vynovené, rozpadávajúci sa objekt hudobného pavilónu zatiaľ zostáva bez komplexnej rekonštrukcie. (Autor: pror)

Podľa slov riaditeľky SMP Hany Dupkaničovej ruku k dielu priložili nielen robotníci z organizácie, ale aj administratívni pracovníci, a do Veľkej noci, ako si stanovili, odovzdali vynovené hľadisko verejnosti.

Práce na obnove lavičiek bolo viac než dosť. „Každú sme museli za pomoci vysokého tlaku vody vystriekať a zbaviť ich pôvodného náteru. Po oschnutí sa vybrúsili a natreli teakovým olejom na drevo,“ vysvetlila Dupkaničová.

To však nie je jediné, čo prešlo v tomto areáli šikovnými rukami pracovníkov SMP. Predsezónny zostrih získal živý plot a údržby sa dočkali aj kvetinové záhony. Jediným a veľkým problémom po obnove hľadiska tak zostáva samotné pódium so sociálnym zázemím pre účinkujúcich. To však už nie je práca pre bežnú údržbu objektu, ktorú by SMP svojimi pracovníkmi zvládli.

V tomto prípade sa iniciatívy musí chopiť radnica, nechať spracovať projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu a nájsť jej realizátora. Ide o náročné stavebné práce so zásahom do národnej kultúrnej pamiatky, nakoľko mestský park so všetkými objektmi, ktoré v ňom stoja, sú pamiatkarmi chránená zóna.

Hudobný pavilón, takzvaná mušľa, je v prevádzke od roku 1968 a zdá sa, že jeho čas životnosti po viac ako päťdesiatich rokoch sa naplnil a potrebuje investície do zásadnej rekonštrukcie. Už v roku 2021 sa tento priestor využíval len v obmedzenom režime a nedalo sa vôbec použiť zázemie šatní a sociálneho zariadenia z dôvodu prítomnosti rozsiahlych plesní.

Textová časť mestského rozpočtu na rok 2022 hovorí o havarijnom stave strechy hudobného pavilónu, elektrických rozvodov, ale i obkladov či zázemia pre umelcov. S vyčlenením finančných prostriedkov na opravu však mestský, ale ani rozpočet MsKS v roku 2022 nepočíta. MsKS na opravu všetkých svojich budov, ktoré spravuje, a to objekt Fontána s kinom a galériou, Prírodné kino a Malá scéna na Ulici A. Dubčeka, má naplánovaných dohromady len 11 500 eur.

Mestský rozpočet síce položku pre hudobný pavilón obsahuje, ale ako sa v ňom uvádza, ide o 15-tisíc eur na spracovanie projektovej dokumentácie pre podanie žiadosti o dotáciu. Projekt po jeho vyhotovení má riešiť havarijný stav strechy, elektriky, obkladov a šatní. Nateraz radnica tvrdí, že objem financií naplánované na spracovanie projektu, použije na vyriešenie kozmetických úprav pavilónu. Tak aby bol spôsobilý prevádzky aspoň túto sezónu.

Avšak o akú dotáciu na rekonštrukciu sa chce mesto uchádzať, schválený rozpočet nešpecifikuje. O tom, že je to zatiaľ len imaginárny zámer, svedčí i fakt, že prípadný objem financií z dotácií mimo rozpočtu mesta v schválenom dokumente nefiguruje a ani prípadná finančná spoluúčasť mesta. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek