Bylinkárka radí: Hadinec lieči, ale pozor na pečeň

  • Bylinkárka radí
  • 26. apríla 2022, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví hadinec obyčajný.

Hadinec je vhodný pri kŕčových žilách, pri reumatizme, na ekzémy, vyrážky. (Autor: pixabay.com)

Hadinec obyčajný (Echium vulgare) je dvojročná bylinka. Na nerozkonárenej stonke s červenými škvrnami rastú celistvo okrajové, sediace, kopijovité listy. Z pazúch listov vyrastajú kvety, ktoré tvoria úzku metlinu. Keď je koruna kvetov v púčiku, kvety sú ružové, až neskôr zmodravejú. Keď sa blizna rozštiepi, pripomína jazyk hada. Celá rastlinka je pokrytá pichľavými štetinami, narastie do výšky 120 centimetrov. Hadinec kvitne od mája do októbra.

Hadinec obyčajný rastie po celej Európe, u nás sa vyskytuje pri cestách, na rumoviskách, pri násypoch. V minulosti si naši predkovia hadincom liečili zápalové ochorenia dýchacích ciest, používali ho proti epilepsii a na tráviace problémy. Keď však prišli na to, že im poškodil pečeň, prestali ho užívať. Je to na veľkú škodu, lebo hadinec môžeme použiť aj na vonkajšie použitie. Je vhodný pri kŕčových žilách, pri reumatizme, na ekzémy, vyrážky, akné. Hadinec obyčajný obsahuje liečivé látky, ako sú slizy, triesloviny, alantoin, cholín, inulín, alkaloidy. Ani dnes sa neodporúča na vnútorné použitie, pretože môže toxicky pôsobiť na pečeň. Hadinec má dezinfekčné, protizápalové a antibakteriálne účinky.

Upozornenie: hadinec obyčajný je polojedovatá rastlina.

Kúpeľ z hadinca

Potrebujeme: 150 g čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate hadinca obyčajného, 2 l vody

Postup: Čerstvú alebo sušenú kvitnúcu vňať povaríme vo vode 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Robíme ho dvakrát do týždňa alebo podľa potreby. Kúpeľ je vhodný pri kŕčových žilách, pri reumatizme, na ekzémy, vyrážky, akné. Má dezinfekčné a antibakteriálne účinky.

Masť

Potrebujeme: 100 g čerstvej nakrájanej kvitnúcej vňate hadinca obyčajného, 150 g bravčovej masti

Postup: Do kastrólika dáme 100 g čerstvej kvitnúcej vňate a 150 g bravčovej masti. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do čistých pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť je vhodná pri kŕčových žilách, reumatizme, na ekzémy, vyrážky, akné. Kŕčové žily nemasírujeme, len zľahka vmastíme masť od prstov až po rozkrok.

Obklad

Potrebujeme: 100 g čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate hadinca obyčajného, 4 PL slnečnicového oleja

Postup: Nakrájanú kvitnúcu vňať zohrejeme na oleji, natrieme na handričku a priložíme na boľavé miesto. Obklad previažeme, po hodine dáme dolu a omyjeme vlažnou vodou. Obklad aj masť majú protizápalové pôsobenie. 

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila