V Dome umenia vystavuje talentovaná Gabriela Straková

Žiadna múza nie je dobrá múza. Takýto názov nesie výstava v Dome umenia Piešťany, ktorú slávnostnou vernisážou otvorili v stredu 6. apríla vo výstavnej sieni. Autorkou obrazov je Gabriela Straková, absolventka Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.

Gabriela Straková absolvovala hotelovú akadémiu v roku 2017. (Autor: am)

Talentovaná Gabriela Straková je od februára 2017 pripútaná k invalidnému vozíku. V jedno ráno sa zobudila so silnou bolesťou chrbta, o pár minút jej začali tŕpnuť obe nohy a v priebehu hodiny ochrnula od hrudníka nadol. Utrpela porážku miechy. Nevzdáva sa, dennodenne cvičí a pracuje na sebe najviac, ako sa len dá. V Dome umenia teraz otvorila svoju prvú výstavu.

„Pred piatimi rokmi som ochrnula. Zrazu som mala veľa voľného času, do toho neskôr prišla pandémia. Odmalička som rada kreslila a v tomto čase mi napadlo, že skúsim maľovať akrylom obrazy na plátno. Stala sa z toho moja záľuba, ktorej sa dva roky venujem,“ povedala autorka. Na výstave sa nachádza množstvo motívov – od figurín, cez zvieracie podobizne až po abstraktné motívy. „Maľujem všetky štýly, preto sa aj moja stránka a výstava volajú Žiadna múza nie je dobrá, lebo nemám jednu svoju konkrétnu múzu,“ doplnila Straková, ktorá vníma maľovanie ako svoj relax či prostriedok, ktorým sa dokáže upokojiť či odreagovať.

Príjemné pocity zavládli aj po vernisáži výstavy, keďže dorazilo množstvo autorkiných priateľov, známych, príbuzných či spolužiakov. Milé konverzácie sa odvíjali aj od vystavenej tvorby, ktorá vynikla vo výstavnej sieni. „Priestory celého Domu umenia sú krásne, veľmi sa mi to páči. Ďakujem za túto možnosť,“ dodala Straková.

Táto spolupráca potešila aj vedenie kultúrnej inštitúcie. „Teším sa z toho, že mladý človek je talentovaný a tvorí, to je úžasné. No pre človeka, ktorému nie vždy bol osud naklonený, je to dvakrát pridaná hodnota. Gabika Straková je bojovníčka tak ako aj jej mamina a otec. Toto, čo tvorí Gabika, je neuveriteľné, a dúfam, že prvá výstava je len začiatok a postupne pridáme ďalšie čriepky do mozaiky,“ skonštatovala riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

Z hotelovej akadémie neprišli len autorkini spolužiaci, ale aj riaditeľ školy Ladislav Blaškovič. „Gabika Straková je absolventkou Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v roku 2017. Veľmi poctivo zvládala štúdium na našej škole, no tesne pred ukončením štúdia sa zrazu z absolútne zdravej študentky stala študentka, ktorá nemohla chodiť. Svoj ťažký osud niesla a nesie veľmi hrdinsky aj spolu so svojimi rodičmi a my sme pomáhali, pokiaľ sa dalo,“ skonštatoval riaditeľ a vyzdvihol, že ťažká cesta študentky sa skončila maturitným vysvedčením a absolvovaním.

„Som veľmi rád, že sa dala na takúto umeleckú dráhu a bojuje. Je veľká bojovníčka a celá rodina jej veľmi pomáha. V jej umení je vidno cit a jemnosť tak, ako ju aj ja poznám. V škole pôsobím viac ako 20 rokov a mojimi rukami prešlo tri-štyritisíc študentov. Pre mňa však Gabika bola a je zapamätateľná a verím, že jej druhú výstavu uvedieme u nás v škole,“ dodal Blaškovič s tým, že Gabriela Straková môže byť pre všetkých príkladom a inšpiráciou.

Výstava je prístupná do konca apríla. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila