Úspech tanečníkov SZUŠ: Idú na majstrovstvá sveta

Tanečníci zo Súkromnej základnej umeleckej školy v Piešťanoch opäť bodovali. V sobotu 9. apríla sa zúčastnili na súťaži DanceStar vo Vrábľoch, teda na kvalifikácii na svetové tanečné majstrovstvá, kde uspeli. Majstrovstvá sveta sa uskutočnia 25.-29. mája v chorvátskom Poreči a vďaka tomuto úspechu na nich budú mať Piešťany kvalitné zastúpenie.

Tanečníčky so súkromnej základnej umeleckej školy sa pripravujú na májové majstrovstvá v chorvátskom Poreči. (Autor: archív Lucie Danišovej )

Po úspechu v roku 2018 sa tento rok o vstupenku na svetové majstrovstvá tanečníci uchádzali so šiestimi choreografiami. „Prípravy boli veľmi náročné. V tých dňoch mali žiaci napríklad monitory, teda školské testovanie, a ďalšie úlohy, takže niektorí sa nemohli na súťaži zúčastniť. Napokon súťažilo a reprezentovalo 28 žiakov,“ uviedla pedagogička Lucia Danišová, ktorá prezradila, že niektoré tréningy trvali štyri hodiny a deti na ne prichádzali aj cez víkendy. Niektorí sa museli preúčať na nové choreografie, zúčastnili sa však aj žiačky, ktoré už chodia na konzervatórium.

Súťaž bola rozdelená na dva bloky, pričom piešťanské talenty súťažili v druhom, popoludňajšom bloku. „Boli sme veľmi milo prekvapení, dojatí a deti sa nesmierne tešili, pretože sme postúpili so všetkými šiestimi choreografiami. To sme naozaj nečakali, takže bolo veľa plaču od dojatia,“ povedala Danišová, ktorej žiaci sa na súťaži zúčastnili.

Deti medzi sedem a desať rokov obsadili v kvalifikácii druhé miesto, čo bolo milé prekvapenie pre pedagogičku aj pre rodičov. Získali tiež ďalšie druhé miesto a dve tretie miesta, dokonca najmladšia tanečníčka Lea Miklánková so svojím sólom skončila prvá s vysokým počtom bodov. „Dostali sme veľa podporných správ,“ skonštatovala učiteľka. Porotcovia mohli zanechať trénerom odkaz, pričom u piešťanských detí vyzdvihli energiu či nápaditosť choreografií.

„Som pyšná na mojich žiakov, ľúbim ich a chcem im poďakovať, že chodia na tréningy aj mimo riadnych hodín, pracujú na sebe a rovnako ďakujem ich rodičom za to, že ich podporujú,“ doplnila Danišová s tým, že poďakovanie patrí i riaditeľovi školy Tiborovi Ukropcovi.

Tanečníci sa teraz budú pripravovať na majstrovstvá, ktoré sa koncom mája uskutočnia v chorvátskom meste Poreč. Okrem Slovákov sa na súťaži predvedú tanečníci z Bulharska, Rakúska, Maďarska, Južnej Afriky, Chorvátska a ďalších. Okrem toho sa v najbližších dňoch plánujú zúčastniť na súťaži Showtime, kde si budú merať sily s ostatnými tanečníkmi z V4. Tam pocestujú aj žiaci ostatných pedagogičiek zo SZUŠ, dokonca aj takí, ktorí ešte nesúťažili.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín