V Piešťanoch našli útočisko pred vojnou: Za všetko vám ďakujeme!

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž / Piešťany
  • 23. apríla 2022, 09:30

„Môj muž plače od šťastia, keď mu hovorím, ako sa tu o nás starajú, ako nás prijali,“ povedala jedna z ukrajinských žien v stredu 13. apríla v piešťanskej knižnici. Dovedna štyri Ukrajinky sa v rámci diskusie s názvom Z Charkova do Piešťan podelili s tým, ako prežívali prvé dni vojny, ale i to, ako sa dostali až do Piešťan. Štyri silné ženské osobnosti popisovali momenty, ktoré sme ešte v polovici februára považovali za nepredstaviteľné.

Diskusiu v piešťanskej knižnici si prišli pozrieť Piešťanci i Ukrajinci. (Autor: am)

Prvá zo žien, Tatiana, chodievala do Piešťan už pred vojnou. V osudný štvrtok, keď ruská armáda zaútočila na Ukrajinu, bola doma v Charkove. „Všimla som si, že niečo sa deje, videla som ružovú žiaru. No keď sa začali triasť okná, sadla som si na podlahu a nevedela, čo mám robiť. Myslela som si, že je to nejaké nedorozumenie. Mala som ísť učiť do školy, myslela som si, že prebehnem do metra a tých pár staníc sa odveziem. O chvíľu som dostala telefonát, že žiadne učenie sa nekoná,“ povedala Tatiana.

Z bytu na siedmom poschodí sa presunula k priateľom do centra Charkova, do nižšieho domu. Spočiatku vychádzali na ulicu, chceli si kúpiť chlieb, potraviny, no po treťom dni to už nebolo možné. Od susedov sa dozvedala, že ich auto je rozbité, všetky okná vyrazilo, bytovka bola poškodená výbuchom priamo pri nej.

Tatiana odišla po týždni vojny. Pôvodne chcela pomáhať ako dobrovoľníčka v meste Vinica, ale keďže bezpečnostná situácia sa zmenila a mesto bombardovali, odišla napokon do bezpečia v Piešťanoch. Vo vlaku stretla Oľgu, mamičku chlapčeka v škôlkarskom veku. Tá ani nevedela, kam ide, plánovala sa len so svojím dieťaťom dostať na bezpečné miesto. Ešte v to ráno, keď sa vojna začala, chcela syna odviezť do škôlky. Po chvíli však pochopila, že bombardovanie je skutočné a skôr ako škôlku musia hľadať úkryt. Spolu so sestrou Svetlanou a deťmi našli útočisko v Piešťanoch.

Oxana ukrývala v pivnici rodinného domu okrem svojej rodiny aj susedov, dovedna tam bolo päť detí s tromi mamami. Prvé dve noci prečkali posediačky, lebo v priestore sa nachádzali kompóty či zaváraniny a miesta veľa nezostávalo. Ukrývali dokonca aj päťdňové bábätko. Oxane sa aj s odstupom mesiaca a pol od toho momentu zlomil hlas, keď spomenula, že prvé miesta, ktoré toto dieťa v živote videlo, boli chladné steny pivnice. Oxanin muž i zať zostali na Ukrajine. Keď svojmu mužovi hovorila, ako veľmi im v Piešťanoch ľudia pomáhajú, prijali ich, plakal od šťastia. Nesmiernu vďaku prejavovali aj samotné ženy: „Za všetko vám chceme veľmi poďakovať.“

Debata skĺzla i k tomu, ako vnímajú názory, že na Ukrajine nie je vojna, ale ide o „špeciálnu operáciu“. Popisovali, ako sa ich rodinní príslušníci žijúci v Rusku snažili presvedčiť, že v ich mestách sa vlastne nič nedeje alebo vraj majú zostať dva dni v kryte a budú „oslobodení“. „Žijem tu 30 rokov a doteraz som žiadneho banderovca nevidela, ukážte mi ho,“ krútila hlavou Oľga a reprodukovala, ako odpovedala svojim príbuzným.

Ženy samy nevedia, čo ich čaká, ako dlho zostanú na Slovensku, kedy uvidia svojich mužov. Začínajú v nových zamestnaniach, budúcich školákov zapisujú do prvých ročníkov. Snažia sa, rovnako ako v stredu, pred deťmi nepopisovať tie najhoršie zážitky, no keď vidia zábery zdemolovaných miest a ľudí sediacich vo vlakoch či mávajúcich mužom a otcom cez okno, plačú bez ohľadu na vek, postavenie, pôvodné bydlisko.

„Toho 24. februára nám vzali náš život. Všetko musíme začínať odznova,“ povedala Oxana. Ženy učia svoje deti, že keď sa prechádzajú, nesmú sa ničoho dotýkať. Ak sa totiž vrátia domov, prídu do zamínovaných miest a obcí.

Ako pomôcť

Pomôcť im je stále možné a potrebné. V sklade materiálnej pomoci na Ulici A. Hlinku č. 40 naďalej mesto poskytuje pomoc ukrajinským rodinám, ktoré v Piešťanoch žijú alebo sem prichádzajú. Vy tam môžete v pondelok až sobotu medzi 16.00 a 19.00 h priniesť pracie prášky/gély, mydlá na pranie, instantné droždie, pudingy, čokolády, rybie konzervy, trvanlivé balené pečivo (croissanty a pod.), voľne predajné lieky (proti bolesti, na chrípku a pod.), vitamíny, trvanlivé mlieko, džúsy, krémy na tvár, telové mlieka.

Naďalej platí aj celý zoznam potravín a potrieb, ktoré v sklade radi prijmú: mydlo, dezinfekčný gél, sprchový gél, šampón na vlasy, krém na telo a tvár, zubná pasta a kefka, vatové tyčinky, kozmetické vatové tampóny, dámske hygienické vložky, intímky a tampóny, hygienické vreckovky, hrebeň na vlasy, detské plienky, deodoranty, respirátory, čistiace potreby, saponáty a špongie na riad, plastové vrecia na odpad, pracie prostriedky, mydlo na pranie, sunar, sušené mlieko pre deti, detské výživy, detská krupica, detské kaše, džúsy, keksíky, ovocné kapsičky, trvanlivé pečivo, čokolády, cukríky strukoviny, pohanka, ryža, minerálky, pastelky, výkresy, omaľovanky, zápisník alebo notes, pero, školská výbava, salko, paštéty, mäsové konzervy, omáčky na cestoviny, ponožky, spodná bielizeň (dámska, pánska, detská), knihy a časopisy v ukrajinčine/ruštine, bezlepkové trvanlivé potraviny, trvanlivé potraviny pre diabetikov, bicykle pre dospelých.

Telefonický kontakt na koordinátorku skladu je 0911 359 532

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj