Plašič vtákov: vyžeňte nechcených návštevníkov z vašej záhrady

  • Inzercia
  • 21. apríla 2022, 12:47

Udomácnilo sa húfne vtáctva vo vašej záhrade? Po všetkých snahách odplašiť ho ste už rezignovali? Na vtáky nie sme ale prikrátki, keďže si vieme zaobstarať modernú záhradnú výbavu a ochrániť úrodu – v tomto článku vysvetlíme, ako humánne narábať s najnovšími plašičmi vtákov!

(Autor: red)

Prečo plašíme vtáctvo zo záhrady?

Tak ako je užitočné, vie na druhej strane ohroziť, resp. úplne poškodiť úžitku. Vo výslednom efekte sa to prejaví na každom zníženom sezónnom výnose. Popritom musíme investovať do drobných opráv či novej výsadby. Plašiť vtáctvo len „jednou rukou“ nemá význam. Vráti sa znova, pretože tu má rozrobenú prácu. Vtáctvo v záhradách je veľmi aktívne na kríkovom a bobuľovitom ovocí. Za menšie zlo považujeme, keď ho vtáky vyďobú celé, pretože inak len dopomáhajú ďalším záhradným „predátorom“ (hmyzu, ktoré podporuje tvorbu infekcií, plesní a húb).

Vtáky síce vyženie zo záhrady usilovná mačka alebo pes, no počas „bojov“ neraz uškodia citlivým výhonkom a drobnej výsadbe. Nehovoriac o tom, že si udržiavame trávnik a okrasné plodiny a na záhrade pristanú hrabavé vtáky. Zostávajú nám už len oči pre plač, keď sa zadívame na totálne škody. Vtáky v záhrade sú škodné nielen na úrode, ale svojou aktivitou aj pri príprave hniezd a roznášaním výkalov. Stávajú sa pôvodcami neraz veľmi nebezpečných ochorení a nám vznikajú náklady likvidáciou a čistením nánosov.

Ktoré sú najlepšie revolučné riešenia na plašenie vtáctva?

Pozor! Nech si vyberiete akýkoľvek z postupov, vždy musí ísť o humánne riešenie. Vtáctvu neubližujeme, tobôž nezabíjame. V prvom kroku využívame domáce plašiče vtákov, ktoré si vieme ľahko a lacno vyrobiť.

  • Najpoužívanejší spôsob spočíva v odraze akuticko-vizuálnych prvkov a ich odpudzujúcom efekte na vtáky

Môže teda ísť o rozvešané CD na konároch, no je to len veľmi dočasné riešenie. Také ako aj pri použití makiet dravcov či strašiakov. Aby to bolo ozaj efektné, treba sa viac vyhrať so silou svetla a zvuku – napr. pomocou reflexných pásov vybavených železným dekorom. Prúdením vzduchu a zmenou intenzity svetla vznikajú rozdielne akustické a vizuálne vzruchy. Vtáctvo odplašujú, avšak dlhodobým pôsobením na jednom mieste, prestávajú byť účelné.

Alebo…

  • Len vizuálny plašič vtákov

Možno staviť len na takmer priehľadné gélové nátery s obsahom neškodných, prírodných potravinárskych olejov a farbív. Neohrozujú na zdraví, no na zveľaďovaní na aplikovaných miestach pôsobia negatívne.  

  • Len akustický plašič vtákov

Rovnako užitočné riešenie, ale len z krátkodobého hľadiska. Keď sa na tom istom mieste zmenia podmienky, postupne si im privyká aj vtáctvo, ktoré tu bolo skôr ako zvukový plašič vtákov. Ich výhodou je, že v prípade minimalistických plastových plašičov (ako makiet dravých vtákov), príjemne zveľaďujú prostredie záhrad. Treba si však dať záležať, aby zvukom aj vzhľadom boli takmer realistické.  

Iným typom zvukových plašičov sú zariadenia na baterky. Môžete ich umiestniť kdekoľvek na balkón, dom, v okolí trávnikov či inej výsadby. Pri výbere porovnávame viaceré podobné produkty, pretože nie všetky disponujú vodeodolnými vlastnosťami. Taktiež je dôležitým kritériom rozmedzie chránenej oblasti (bežne od 2 – 5 m v exteriéri).

  • Ultrazvukové plašiče

Vyznačujú sa veľmi šetrnými vlastnosťami voči životnému prostrediu, nášmu zdraviu aj zdraviu plašeného vtáctva. Tieto zariadenia pracujú v tichej prevádzke, počas ktorej vydávajú ultrazvukové signály. Narušujú pohodlie a zázemie vtáctva, no aby získali na svojej efektivite, potrebujú disponovať zmenou frekvencie a výkonu. Len tak si na ne vtáctvo nezvykne a zakaždým opúšťa priestor.

Nerušíme Vás a neškodíme zdravej faune a flóre v záhradách – s odkazom kvalitné plašiče vtáctva!    

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila